Vad är en epa?

Innehållsförteckning

Vad är en epa?

Vad är en epa?

EPA-traktor är en personbil som blivit ombyggd enligt reglerna för jordbruksmaskin. Ibland användes också en lastbil eller buss som grund. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA. EPA-traktorn kallades även tidigare för biltraktor, dragbil eller autotraktor.

Vad är skillnaden mellan A-traktor och mopedbil?

Epatraktorerna och A-traktorerna får köra max 30 kilometer i timmen, till skillnad från EU-mopeden och mopedbilen som får köra 45 kilometer i timmen, trots att epatraktorerna och A-traktorerna är betydligt mer robusta och säkra ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Varför A-traktor?

En a-traktor är ett motordrivet fordon bestående av en ombyggd bil som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. En a-traktor ska vara ombyggd så att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h horisontell väg.

Hur många får man vara i en EPA?

Får det vara fler än två personer i EPA- eller A-traktor? Ja, om det inte utgör fara. Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap. 79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå.

Är Epor säkrare än mopedbilar?

Säkrare än mopedbil Epa används framför allt på landsbygden, medan städernas unga oftare kör mopedbil eller moped. Om något, skulle det vara motiverat att göra det mer attraktivt att välja epa framför mopedbil, eftersom epa-traktorer ofta är betydligt säkrare än alternativen.

Relaterade inlägg: