Vad kommer alla helgons dag ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer alla helgons dag ifrån?

Vad kommer alla helgons dag ifrån?

Vid Allhelgonadagen – som infaller 1 november - har katolska kyrkan sedan tidig medeltid firat helgon som saknat egna dagar i almanackan. Dagen efter, 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar. Kvällen före, den 31 oktober, inföll Allhelgonaafton, på engelska kallad All Hallows' Eve.

Vad betyder alla själars dag?

Dagen efter alla helgons dag firas i kyrkan alla själars dag till minne av de döda. Alla själars dag infaller dagen efter allhelgonadagen, alltså den söndag som infaller 1–7 november. Alla själars dag firas sedan långt tillbaka i den romersk-katolska kyrkan, men förlorade efter reformationen sin betydelse i Sverige.

Vem instiftade alla helgons dag?

Seden att fira alla själars dag den 2 november går tillbaka till medeltiden. Sannolikt instiftades dagen på 900-talet av abboten Odo, verksam vid klostret i Cluny i Frankrike.

Vad betyder Helgondag?

Alla helgons dag är en kyrklig helgdag som är rörlig i almanackan och infaller på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Sedan den katolska tiden innebär alla helgons dag att de helgon som inte har en egen dag i almanackan hedras.

Relaterade inlägg: