Vad är domen för grov misshandel?

Innehållsförteckning

Vad är domen för grov misshandel?

Vad är domen för grov misshandel?

Minimistraffet för grov misshandel ska höjas från fängelse i ett år till fängelse i ett år och sex månader. För synnerligen grov misshandel ska minimistraffet höjas från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Vidare ska straffet höjas för grovt rån, grov utpressning, grovt olaga tvång och grovt olaga hot.

Vad får man för straff om man misshandel?

5 § Brottsbalken (BrB). Där anges det att den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Hur länge får man sitta i fängelse för misshandel?

Lag (1998:393). 6 § Är brott som avses i 5 § att anse som grovt, döms för grov misshandel till fängelse i lägst ett år och sex månader och högst sex år.

Kan man dömas för misshandel och vållande till annans död?

Vållande till annans död och vållande till kroppsskada eller sjukdom begås ofta samtidigt som något annat brott, t. ex. rattfylleri eller misshandel. Domstolen måste i dessa fall avgöra om det ska dömas till ansvar för ett eller flera brott.

Vad är straff olaga hot?

Hotet ska framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet till person, egendom, frihet eller frid. Straffet för den som blir dömd för olaga hot är böter eller fängelse i högst ett år. Hot som inte hotar om ett annat brott, kan i stället vara brott som utpressning eller olaga tvång.

Hur länge döms du för grov misshandel?

  • För grov misshandel döms till fängelse i lägst ett år sex månader och högst sex år. Straffskalan för synnerligen grov misshandel är fängelse i lägst fem och högst tio år. Om du är misstänkt för misshandel har du rätt till en offentlig försvarare.

Vad är straffet för misshandel av normalgraden?

  • Vad är straffet för misshandel? För ringa misshandel döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Dagsböter är normalpåföljden. Misshandel av normalgraden har fängelse i högst två år i straffskalan, men i praktiken överstiger aldrig straffen för misshandel av normalgraden fängelse i ett år sex månader.

Vad är straff för ringa misshandel?

  • Straffskalan för ringa misshandel är böter eller fängelse i högst 6 månader men leder allt som oftast enbart till böter. Misshandel av normalgraden kan rendera upp till två års fängelse, det är dock mycket ovanligt med hårdare straff än ett år. Oftast ligger straffvärdet för en normal misshandel kring några månader.

Relaterade inlägg: