Hur får man ut slem ur halsen?

Innehållsförteckning

Hur får man ut slem ur halsen?

Hur får man ut slem ur halsen?

Det finns en del huskurer och andra tips på hur du kan bort slem i halsen. Vissa upplever att te med citron och honung, pepparmint eller eucalyptus kan lindra besvären. Du kan också använda dig av andningsövningar om du samtidigt är andfådd för att öva upp lungorna och bli av med slem.

Varför bildas slem i halsen?

Du kan vara slemmig i halsen både med och utan hosta eller övriga problem. Ibland beror problemet på allergier, dålig luft eller irriterade slemhinnor. Du kan även bli rosslig i halsen av rökning. Den vanligaste orsaken är dock en bakomliggande infektion.

Vad kan hosta bero på?

Hosta är luftrörens försvarsreflex när något irriterar slemhinnan. Den hänger ofta ihop med en förkylning, men ibland kan hostan bli långvarig. Om hostan inte går över kan den bland annat bero på luftrörskatarr, astma eller lunginflammation.

Vad består slem av?

Slemmet hos djur (inklusive människor) består av glykoproteiner (muciner) och vatten. Det kan bildas i särskilda, encelliga slemkörtlar i huden eller tarmen hos fiskar. Det kan även produceras i flercelliga körtlar, som i manteldjurens endostyl och hudkörtlarna hos groddjur.

Har slem i halsen hela tiden?

En vanlig orsak är förkylningar och andra infektioner i luftvägarna. Ofta finns slemmet kvar i flera veckor efter en förkylning. Du kan även få flera infektioner efter varandra som gör att slemmet aldrig riktigt försvinner. En annan orsak kan vara allergier, till exempel mot pollen, kvalster eller pälsdjur.

Varför har jag Slemhosta?

När slemhinnan irriteras bildas mer slem. Genom att hosta upp slemmet gör du dig av med det som irriterar luftvägarna. Att hosta är viktigt för att rensa luftrören och hosta ska därför inte dämpas i onödan. Hosta är inte en sjukdom utan ett symtom.

Varför får man slem i halsen efter mat?

När magmunnen inte håller tätt och den hamnar på andra ställen blir det problem. Kroppen bildar då slemmet för att försöka skydda slemhinnorna i halsen och matstrupen mot den sura magsaften som läcker upp från magen.

Relaterade inlägg: