Vad Ärlinoleumgolv?

Innehållsförteckning

Vad Ärlinoleumgolv?

Vad Ärlinoleumgolv?

Linoleum är ett kemisk-tekniskt material som tillverkas av naturmaterial. Det innehåller som namnet antyder bland annat lin och olja – det framställs av sågspån eller korkmjöl, kokt linolja, harts, torkmedel och färgpigment. Pergos vinylgolv är gjorda av syntetmaterial med en stark miljöprofil.

Vad består vinylgolv av?

Vinyl består av stensalt och petroleum samt naturliga fyllämnen som krita och kalksten. Vinylgolv innehåller inga farliga emulgeringsmedel, inga tunga metaller och inget bly. Mellan vinylgolv och PVC-golv finns det nästan ingen skillnad – begreppen kan användas som synonymer.

Är linoleumgolv bra?

Linoleumgolv är ett bra alternativ ur miljösynpunkt, till skillnad från plastgolven som är tillverkade av råolja. Golvet är gjort helt i naturliga och förnyelsebara material. Det är också mycket prisvärt. Med ett linoleumgolv får du mycket och slitstarkt golv för pengarna.

Hur vet jag om det är en linoleummatta?

Titta på färgen på golvet. Går den åt det gula hållet har det troligen linolja i sig och är därav ett äldre linoleumgolv. Modernare linoleumgolv har däremot en klarare färg.

När uppfanns linoleum?

150 år med hållbara golvmaterial Jo, en man vid namn Frederick Walton upptäckte linoleum och tog patent på dess tillverkningsprocess redan år 1863. Ingredienserna var sågspån eller ett mjöl av kork, kokt linolja, harts, torkmedel samt färgpigment.

Vad Ärvinylgolv?

Vinylgolv är så mycket mer än vad ögat ser. Enkelt sammanfattat är det ett slitstarkt golv som är enkelt att rengöra. ... Vinylgolv är utvecklade för att klara en sådan här miljö med bravur. Ett bra vinylgolv ska kunna stå emot slag och vatten, vara brandsäkert, ljuddämpande och slitstarkt.

Hur tåligt är vinylgolv?

Vinyl är det perfekta materialet till de utrymmen i hemmet som ska utså stora påfrestningar från till exempel spill och slask. Våra vinylgolv har ett slitstarkt ytskikt som ger en extremt tålig yta som är lätt att hålla ren. Vinyl är dessutom ett varmt, skönt och tyst material som ger en ökad bekvämlighet i ditt hem.

Är linoleumgolv giftigt?

PVC-golv avger mjukgörare i stora mängder. Mjukgörarna är retande och allergiframkallande. ... PVC-mattorna innehåller också giftiga klorparaffiner som är cancerframkallande och leverskadande. I händelse av brand bildas frätande saltsyra och dioxiner — ett av de skadligaste ämnen man känner till idag.

Hur länge håller en linoleummatta?

70 år håller det säkert, så länge det underhålls. Fast det gäller ju de flesta material. Jag har rivit ut många fina linoleumgolv som vart från 30- 40-talet.

Hur vet man om det är linoleum eller plastmatta?

Du kan testa under en golvsockel. En mattkniv går lätt igenom plastgolvet men det fordrar rejält med kraft att skära av en bit linoleum. Dessutom kan du räkna med att om du har en gammal plastmatta har du säkerligen en del skador. Tappar man ett glas på golvet blir det lätt skåror i mattan.

Relaterade inlägg: