Varför ska vi ha kärnkraft?

Innehållsförteckning

Varför ska vi ha kärnkraft?

Varför ska vi ha kärnkraft?

Kärnkraften behövs för klimatets skull Kärnkraften är leveranssäker och klimatsmart. Även FN:s klimatpanel lyfter fram kärnkraften för att minska världens utsläpp. När det används mer el i samhället till exempel inom transportsektorn ökar behovet av fossilfri el.

Vad kan man använda kärnkraft till?

I ett kärnkraftverk används kärnbränsle. Genom att klyva uranatomer i bränslet med hjälp av neutroner frigörs stora mängder energi som värmer vattnet. Vid uranklyvningen frigörs i sin tur nya neutroner. För att neutronerna ska fortsätta att klyva uranatomer krävs att de bromsas upp, modereras.

Hur påverkas samhället av kärnkraft?

Det som är bra med kärnkraft är att man kan producera el utan koldioxidutsläpp. Problemen är strålningen och avfallet som är radioaktivt i upp till 100 000 år. Ungefär hälften av Sveriges el kommer från kärnkraft. 1945 fällde USA två atombomber över städerna Hiroshima och Nagasaki i Japan.

Varför ska vi satsa på kärnkraft?

Ditt viktigaste skäl till att Sverige ska bygga ut kärnkraften? Kärnkraft garanterar Sverige tillgång till pålitlig baskraft, och producerar el när den som mest behövs. Det finns idag ingen teknik som till rimlig kostnad kan lagra den energi som krävs utöver maximal vattenkraftsproduktion under två veckors tid.

Hur farlig är kärnkraften?

Den största nackdelen med kärnkraft är att det skapas radioaktiva ämnen vid driften. En svår olycka skulle kunna leda till utsläpp av radioaktiva ämnen som kan påverka omgivningen. Därför måste ett kärnkraftverk vara konstruerat så att inte radioaktiva ämnen kan komma ut på ett okontrollerat sätt.

Vad kan man använda uran till?

Uran är det ämne som används som kärnbränsle i de flesta kärnkraftreaktorer i världen, och i alla svenska reaktorer. Det är en lång process från brytning av uranmalmen tills det utbrända bränslet hamnar i ett slutförvar i Sverige. Processen går via anrikning, bränsletillverkning och reaktordrift.

Vad kan man använda fission till?

Fission betyder klyvning. Ordet används i fysikaliska sammanhang för klyvningen av atomkärnor, kärnklyvning, så som sker i exempelvis kärnkraftverk och kärnvapen. I denna process frigörs enorma mängder energi. När man vill åstadkomma kärnklyvning kan man använda till exempel plutonium eller uran.

Hur påverkas vi av kärnkraft?

Strålningen skadar kroppens celler, man kan få många olika sjukdomar, ex. cancer. Strålningen finns kvar i naturen i många år, så djuren påverkas också negativt. Fördelen med kärnkraftverk är dock att det inte finns några direkta utsläpp, alltså ingen påverkan på den ökade växthuseffekten.

Hur påverkas naturen av kärnkraft?

Utsläpp av icke-radioaktiva ämnen till luft Utsläppen av icke-radioaktiva ämnen är framför allt koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider – ämnen som bidrar till växthuseffekten, försurning och övergödning. Utsläppen uppstår när man provkör de reservkraftdieslar som ingår i säkerhetsfunktionerna vid kärnkraftverken.

Varför ska vi satsa på vindkraft?

Det finns många fördelar med vindkraft och den största är såklart att det är 100 procent förnybar el som produceras. ... Det gör vindkraften till en av de billigaste metoderna för att producera förnybar energi. Vindkraft har stor potential för utbyggnad i Sverige.

Relaterade inlägg: