Vad finns det för fördelar och nackdelar med olja?

Innehållsförteckning

Vad finns det för fördelar och nackdelar med olja?

Vad finns det för fördelar och nackdelar med olja?

Man kan få ut både el och värme, vilket är bra. Nackdelar med olja är t. ex. att det bidrar till växthuseffekten vid både utvinning och förbränning, det är en icke förnybar energikälla, det finns inte hur mycket som helst.

Hur länge kommer vi att ha kvar oljan?

Världens oljereserver räcker i ytterligare 53 år och 4 månader. Vid månadsskiftet oktober-november 2067 är det slut.

Vad kan man göra med olja?

Den energirika oljan är idag vårt viktigaste fossila bränsle och en av världens viktigaste råvaror. Olja kan raffineras till bensin, fotogen och olika typer av eldningsoljor, men är också råvara till plaster och syntetfibrer...

Varför oljekraftverk?

Ett oljekraftverk producerar elektricitet genom förbränning av olja. Värmen från förbränningen används till att förånga vatten och ångan driver en ångturbin som i sin tur driver en generator som genererar elenergi. ... Oljekraftverk används ofta som reservkraftverk.

Vad är dåligt med kol?

Kolkraften kan ses som en miljöbov på två olika sätt. Den rök som släpps ut kan vara förorenad med farliga ämnen, inte minst svaveldioxid, men ju renare kolen är desto mindre blir utsläppen. Oavsett hur rent kolet är bidrar dock förbränningen till växthuseffekten då stora mängder koldioxid släpps ut i atmosfären.

Hur länge kommer de fossila bränslena räcka?

Kol används också bland annat vid framställning av stål, som reduktionsmedel i masugnar. Problemet med fossila bränslen är (bland många) att den lättillgängliga delen av dem håller på att ta slut inom ett tidsperspektiv på hundra(tals) år. Hur snart de tar slut beror på förbrukning av olja, kol, naturgas etc.

Vilka är de 4 vanligaste sätten att olja kommer ut i haven?

Naturliga utsläpp från oljehaltiga sediment på havsbotten står för 47% av oljeutsläppen, avrinning från land motsvarar 11%, operationella utsläpp från fartyg 24%, oljeutsläpp från olyckor till havs 10%, luftutsläpp 4% och utsläpp från oljeplattformar 3%.

Vad är bra med olja som energikälla?

När vi lärde oss omvandla olja till drivmedel för transporter förändrade vi världen. De fordon, flygplan och fartyg som behövs för vårt moderna samhälles framväxt bygger på oljan. För elproduktion minskar oljan i betydelse, men Sverige har reservkraftverk som drivs av olja och som startas vid behov.

Kan olja användas till annat än som energikälla?

Den absolut största delen av världens oljeförbrukning används för transport och 2004 täcktes 38 procent av världens energiförbrukning av olja. Men olja används även till andra saker som är viktiga i dagens samhälle, till exempel plast och asfalt.

Relaterade inlägg: