Vad finns det för olika typer av stjärna?

Innehållsförteckning

Vad finns det för olika typer av stjärna?

Vad finns det för olika typer av stjärna?

Typer av stjärnor

  • Brun dvärg.
  • Gul dvärg.
  • Röd dvärg.
  • Svart dvärg.
  • Vit dvärg.
  • Wolf-Rayet-stjärna.
  • Röd jätte.

Vad är stjärnornas bränsle?

Fusion är energikällan i alla stjärnor och därmed vår egen sol. Solens lyskraft och värme bygger på att atomkärnor kolliderar i hög hastighet och smälter samman. ... Atomkärnorna består av tunga varianter av det enkla grundämnet väte: deuterium och tritium.

Vad består en ung stjärna av?

En stjärna börjar som ett kollapsande moln av materia som består av väte, helium och små mängder av tyngre ämnen. När kärnan är tillräckligt tät, börjar vätet att fusioneras till helium. Den återstående delen av stjärnans inre för bort energin från kärnan genom en kombination av strålnings- och konvektiva processer.

Vad händer under stjärnans liv?

I stjärnor slås väteatomer samman till helium. ... Stjärnors död: Dödskampen är olika beroende på solens storlek. Liten-/ mellanstjärna (som vår sol): När bränslet (väte) börjar ta slut sväller den till en röd jätte (under några miljoner år). När bränslet är helt slut krymper den samman till en vit dvärg.

Hur går det till när en stjärna dör?

När det har hänt är stjärnan inte längre tillräckligt tung för att pressa ihop kärnan tillräckligt för att hålla igång fusionsförbränningen. När energiproduktionen avstannar, slocknar stjärnan och dör. De allra tyngsta stjärnorna exploderar istället. Explosionen kallar vi en supernova.

Vad kan man få reda på genom att studera en stjärnas spektrum?

Genom att undersöka stjärnors spektrum kan astronomer mäta upp en rad olika egenskaper hos stjärnan, bland annat yttemperatur, ämnessammansättning och hur snabbt stjärnan roterar. Om avståndet till stjärnan är känt kan även stjärnans luminositet räknas fram och med detta kan massa och storlek med mera avgöras.

Vad är det som gör att stjärnan kan lysa med olika färger?

En stjärna lyser för att den är varm. (Det gör ju också en järnbit som man hettar upp.) Stjärnans färg beror på hur varm den är i sina ytterlager, svala stjärnor är röda och heta stjärnor är blå eller vita.

Relaterade inlägg: