Vad är kombinerade p-piller?

Innehållsförteckning

Vad är kombinerade p-piller?

Vad är kombinerade p-piller?

Kombinerade hormonella preventivmedel (som innehåller både östrogen och gestagen) finns i form av p-piller, p-plåster och p-ring. Alla kombinerade metoder ökar trombosrisken något men har mycket god preventiv säkerhet och flera positiva hälsoeffekter.

Hur vet man att man är gravid om man äter p-piller?

Hur ska man då veta om man är gravid eller inte? Den blödning man får varje månad när man äter p-piller är ingen "riktig" mens. Men är man gravid får man inte heller denna så kallade bortfallsblödning. De allra flesta blöder inte alls när de är gravida.

Vad är åldersgränsen på p-piller?

Preventivmedel (skydd mot graviditet) ska vara tillgängliga för alla som har behov av dem. Det finns ingen åldersgräns för preventivmedel och kvinnan behöver inte undersökas gynekologiskt när hon börjar använda dem. Kondom är fortfarande det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.

Hur säkra är olika preventivmedel?

P-piller är ett mycket säkert preventivmedel. Rätt använt skyddar kombinerade p-piller till 99,7 procent och minipiller till 96-99 procent. Det finns också en rad positiva bieffekter hos p-piller, fördelar som man så att säga ”får på köpet”. P-piller skyddar mot en rad sjukdomar.

Varför går man upp i vikt av minipiller?

Det är inget ovanligt att unga tjejer som vill börja med p-piller drar sig för att börja med det eftersom de har hört att de går upp i vikt. Eller att man tror att p-pillret är orsaken till eventuell viktökning. En ny avhandling visar dock att p-piller inte orsakar viktuppgång.

Relaterade inlägg: