Är björnloka och jätteloka samma växt?

Innehållsförteckning

Är björnloka och jätteloka samma växt?

Är björnloka och jätteloka samma växt?

Det främsta kännetecknet för jätteloka är att den är betydligt större än sina förväxlingsarter. Släktingen björnloka finns naturligt i Sverige men är mycket mindre. Den ger också brännskador vid beröring, men den varken sprider sig eller tar över växtlighet på samma sätt som jättelokan.

Vad göra med jätteloka?

Tänk på att förpacka det väl så att risken för spridning av frön minimeras. Större mängder jätteloka, eller andra invasiva arter, kan du slänga på Hagby ÅVC i en särskild container för invasiva växter. På andra återvinningscentraler kan du lämna växtmaterialet för förbränning.

Är ju björnloka?

Vad är en jätteloka? Jättelokan (Heracleum mantegazzianum) är en växt som förts in till Sverige och som sprider sig lätt. Den växer i stora bestånd som konkurrerar ut andra arter. Jättelokans växtsaft innehåller ett gift som i kombination med solljus ger utslag och allvarliga brännskador hos både människor och djur.

Är jättelokan?

Jätteloka (Heracleum mantegazzianum), tidigare även kallad jättebjörnloka, är en art i familjen flockblommiga växter. Den förekommer naturligt i Kaukasien i sydvästra Asien. Jättelokan odlas ibland som prydnadsväxt och spreds som en sådan till Europa och Nordamerika.

Vad göra med Björnloka?

Du bör skydda det utsatta hudområdet mot sol under minst en vecka om du har fått en hudirritation med rodnad och blåsor. Du bör skydda hudområdet mot sol under minst två dagar även om du inte märker någon reaktion i huden efter kontakt med växten.

Vad liknar Björnloka?

Ett exempel är strättan och kvannen, som liknar jättebjörnlokan. Strättan och kvannen är ofarliga, medan jättebjörnlokan kan ge otäcka och svårläkta brännsår på huden. Jättebjörnlokans närmaste släkting, björnflokan, kan dock också ge utslag om man kommer i kontakt med växtsaften.

Vad ska man göra med björnloka?

Plöjning, användning av kultivator eller jordfräs fungerar utmärkt att bekämpa jätteloka med. Jordbearbetning kan ge bättre effekt än både slåtter, grävning och rotkapning. Men jordbearbetning ska självklart inte användas på mark som det finns värdefulla växter, djur eller natur på.

Vad händer om man äter björnloka?

Björnloka, som blir omkring en meter hög, finns i hela landet sånär på längst norr ut. Hela växten är giftig och orsakar ökad känslighet för solljus (fotosensibilisering) vid förtäring. Växtsaften orsakar hudinflammation vid direktkontakt och den rapporteras orsaka hudskador på bland annat nötkreatur, får och getter.

Hur sprids Björnloka?

Växten sprids endast med frön och de flesta hamnar inom en radie på fyra meter runt plantan. Resterade frön förs till nya områden med hjälp av vind, vatten, boskap, med jord som flyttas med trädgårdskompost eller fastnar på fordons däck.

Hur känner man igen Björnloka?

Det säkraste kortet när det kommer till att känna igen en jättebjörnloka är att gå på storleken. Är den över 2 meter hög med maffiga blad och blomflockar på flera decimeter så är det antagligen en jättebjörnloka. Är den mindre och känns nättare så är det antagligen någon av de andra arterna.

Relaterade inlägg: