Vad finns det för ärtor?

Innehållsförteckning

Vad finns det för ärtor?

Vad finns det för ärtor?

Det finns väldigt många olika sorters ärtor. Till exempel sockerärt där man äter hela ärtbaljan innan fröna inuti mognar, spritärt som bjuder på gröna och gula kokärter och märgärt som är den största gruppen inom ärtor och som man framförallt konserverar och fryser ner.

Hur växer ärtor bäst?

Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj.

Vilken sockerärt är godast?

En av de godaste högväxande sockerärtor vi hittills odlat är Carouby de Mausanne. En sommar utan den och utan sockerärter är ingen sommar för då har barnen inget att småsnaska på i våra odlingar. Vissa växter går under benämningen trädgårdsnacks och är mer eller mindre prismärkta åt barnen ( så länge de kan nå dem).

Vad är Salladsärtor?

Brytärta, salladsärta: En förädlad form av sockerärta. Baljan är bullligare och mera matig, varför skörden blir större. Namn efter att det hörs ett knäckande ljud när baljan bryts av. Behöver en snabb förvällning eller stekning på ca 30 sekunder.

Vad innehåller ärtor?

De innehåller garvsyra som gör att de svartnar vid kokning. Andra ärtsorter är sockerärt, brytärt, spritärt, märgärt, släpärt. Märgärten har skrynkliga frön, de övriga har glatta, nästan helt runda frön. Somliga sorter skördas gröna, medan andra är mer lämpade att skördas, fullmogna och torra, som gula ärtor.

Kan man äta Ärtskidor?

Av sockerärtor äter man hela baljorna. För den söta smakens skull ska ärtorna vara ytterst små och inte hunnit växa så mycket. Man kan även sjuda sockerärtor ett par minuter i lättsaltat vatten och äta dem varma gärna med lite smör. Sockerärtor passar till både kött och fisk och i sallader.

Hur djupt sätter man ärtor?

Det går att förodla sockerärt men det fungerar lika bra att direktså ute när värmen börjar komma.

  1. Så direkt på friland när jorden går att bruka.
  2. Lägg fröna i jorden med ett sådjup på 3–4 cm.
  3. Håll ett plantavstånd på 5–10 cm och ett radavstånd på 35–50 cm.
  4. Vattna rikligt.

Hur lång tid tar det att odla ärtor?

Utvecklingstid: 50-70 dagar, ärtskott tar bara några veckor från sådd tills att man kan börja skörda.

När kan man sätta ut sockerärtor?

Odla sockerärtor utomhus Det enklaste sättet att är att vårså direkt på friland när jorden reder sig. April en bra månad att börja på, grodden av klassiska socker- och brytärtor sker redan vid 5 plusgrader.

När kan man sätta ut Ärtplantor?

När temperaturen utomhus är någorlunda jämn och det inte blir frost på nätterna, går det bra att direktså eller plantera ut de inomhussådda ärtplantorna.

Vad kan man göra av ärtor?

  • Av ärtor kan man laga många smarriga rätter som ärtsoppa, av antingen gula torkade ärtor eller gröna ärtor. Flera typer av ärtor är goda att äta färska, till exempel sockerärtor och spritärtor. Gröna runda ärtor eller sockerärtor är också smaskiga som tillbehör till fisk och kött eller som en ingrediens i sallader.

När har ärtor odlats i Sverige?

  • Ärtor har åtminstone odlats sedan 5000-talet f.Kr i Främre Orienten och i Centraleuropa från 4000 f.Kr. I Sverige började man äta ärter under yngre stenåldern, då vi i norden övergick från att jaga till att börja odla. Men det var först under senare medeltid som odlingen av ärtor växte och antalet ärtåkrar blev fler.

Vad är grönt och gula ärtor?

  • KOKÄRT (GULA ÄRTOR) är fröer av spritärt. Först när baljorna börjar vissna är det dags att skörda dem. Följaktligen har ärtan övergått från grönt till gult. Traditionellt ät det dessa ärtor vi köper torkade, för att koka ärtsoppa på och kallar gula ärtor.

Relaterade inlägg: