Vad är de add?

Innehållsförteckning

Vad är de add?

Vad är de add?

Uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet eller ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att koncentrera sig och/eller reglera sin aktivitetsnivå och hämma sina impulser. ADD är en variant av ADHD, utan överaktiviteten.

Hur vet jag att jag har adhd test?

Det finns inget enskilt adhd-test, för att få adhd som diagnos krävs att: du haft svårigheter under en längre tid. du har problem att klara av vardagen. dina svårigheter inte kan förklaras på annat sätt.

Kan add övergå till adhd?

Olika former av adhd Den formen kallas add eller ad(h)d. En tredje form är att enbart är överaktiv och impulsiv. Den formen är vanligast hos mindre barn och brukar antingen gå över eller så övergår det till en kombinerad form av adhd senare.

När upptäcks add?

ADD upptäcks i vanliga fall först i skolåldern, när studierna inte löper enligt förväntningarna. Det verkar som att ADD är vanligare bland flickor än pojkar. Under spädbarnstiden är barn som lider av uppmärksamhets- störningstypen av ADHD ofta lug- na, lyckliga och glada, om än nå- got envisa ibland.

Vad är behandling av ADD?

  • Behandling av add. Add går inte att bota, men man kan lära sig att leva med diagnosen och även få bättre förutsättningar för olika svårigheter. Terapi och arbetsterapi är två former av behandlingar som kan hjälpa dig att hitta verktyg i din vardag för att underlätta.

Hur görs en utredning vid Add?

  • Utredning vid add. För att ställa diagnos görs en utredning av en psykolog och en läkare. Utredningen består av intervjuer med anhöriga, olika tester och medicinsk undersökning. Om det är ett barn som misstänks diagnos görs utredningen ofta på en barnmottagning eller på barn- och ungdomspsykiatrin.

Har du ADD eller annan form av ADHD?

  • Om du misstänker att du har add eller en annan form av adhd ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få en remiss för en neuropsykiatrisk utredning. Om du är under 18 år kan du även ta kontakt med din skolsköterska eller ungdomsmottagning för att få en remiss.

Relaterade inlägg: