Vad står Nanda för?

Innehållsförteckning

Vad står Nanda för?

Vad står Nanda för?

North American Nursing Diagnosis Association (NANDA) är en klassifikation med sitt ursprung i Nordamerika men som idag finns översatt till över 20 språk. NANDAs klassifikation har använts inom sjuksköterskeutbildningar i Sverige, delvis för att den upplevts underlätta det kliniska resonemanget vid omvårdnadsdiagnostik.

Vad är en Problemdiagnos?

Det finns flera typer av omvårdnadsdiagnoser (Florin, 2009), det tre vanligast förekommande är: - Problemdiagnos beskriver ett befintligt hälsoproblem hos patienten där omvårdnad skall kunna hjälpa patienten till hantering/lindring av problemet.

Vad är PES modellen?

PES-modell PES-modellen utgår vanligen från en problemdiagnos där de tre bokstäverna PES innefattar tre olika punkter; P står för problem, E för etiologi och S för symtom/tecken (Florin, 2001). Syftet är att tydliggöra problem, risker eller resurser hos patienten.

Vad består Omvårdnadsprocessen av?

Omvårdnadsprocessens fyra faser: bedömning, planering, genomförande och utvärdering är utgångspunkt för denna studies beskrivning av en grupp sjuksköterskors arbete inom rättspsykiatriskt omvårdnad.

Vad är vips modellen?

VIPS-modellen - Välbefinnande, Integritet, Prevention, Säkerhet - för strukturering av dokumentation av omvårdnad utifrån hela omvårdnadsprocessen.

Vad är en Resursdiagnos?

resursdiagnos: de resurser patienten har att klara sina behov i relation till hälsoproblemet.

Vad innebär Omvårdnadsjournal?

I omvårdnadsjournalen ansvarar sjuksköterskan för dokumentation av beslutade omvårdnads- och sjukvårdande insatser. ... Omvårdnadsjournalen är ett stöd för de personer som ansvarar för den boendes vård. Omvårdnadsjournalen skall utifrån den boendes individuella behov beskriva: Vårdens planering, genomförande och resultat.

Vad är Omvårdnadsmål?

Omvårdnadsmål är en beskrivning av det förväntade omvårdnadsresultatet av patientens situ- ation som uppnås med hjälp av omvårdnadsåtgärder. Patienten ska tillsammans med sjukskö- terskan vara delaktig i formuleringen av mål för omvårdnaden. Målet ska formuleras i termer som beskriver patientens situation eller status.

Vilka Omvårdnadsprocessens?

Omvårdnadsprocessen utgör en modell för att dela in omvårdnaden i olika moment. Processen ska ses som en dynamisk, systematisk problemlösningsmodell i fem steg; bedömning, diagnos, planering, genomförande samt resultat/ utvärdering.

Vad är ett omvårdnadsbehov?

Vård, omvårdnad och omsorg. En god omvårdnad innebär att tillgodose allmänmänskliga och personliga behov och tillvarata den enskildes egna resurser för att bevara samt återvinna optimal hälsa. Omvårdnad baseras på respekt för integritet, värdighet och autonomi.

Relaterade inlägg: