Vad är ett stödjande samtal?

Innehållsförteckning

Vad är ett stödjande samtal?

Vad är ett stödjande samtal?

Stödjande samtal är en metod för BHV-sjuksköterskor att hjälpa nyblivna mammor med depressiva besvär. Samtalsmetoden är inte en behandling utan ett stödjande förhållningssätt, som handlar om att fokusera på mammans behov och känslor, utan att komma med råd.

Vad är syftet med samtalet?

Samtal är ett utbyte av information mellan två eller flera människor. ... Samtalet kan också vara en intervjuteknik och används också som en lugn form för att få fram fakta som vid psykoterapi eller kuratorbesök. Ett samtal med intensivare meningsutbyte mellan deltagarna kallas vanligen diskussion.

Vad är Samtalsteknik?

​Lyssnandet är grunden för alla samtalstekniker och – metoder. Att lyssna handlar om att vara uppmärksam, inte bara på orden, utan också på intentionerna och känslorna bakom. Att ha tålamod, och stå ut med en viss tystnad; inte avbryta med inlägg, frågor och uppmaningar förrän barnet verkar behöva samtalsstöd.

Vad är ett behandlande samtal?

Terapi betyder att samtalet är behandlande. ... Sådan samtalsterapi kan bland annat vara stödsamtal, avlastande samtal, motiverande samtal, föräldrastöd eller coachande samtal. Att gå i samtalsterapi innebär att man genom samtal får stöd och hjälp med ett problem man har eller något som man lider av.

Vad är ett utredande samtal?

Utredande samtal. Ett utredande samtal med barn handlar om att klargöra, förklara och reda ut. Samtalet genomförs både utifrån barnets formella rättighet att komma till tals och för att information från barnet behövs för att kunna göra en adekvat bedömning av barnets bästa och barnets behov.

Vad är ett motiverande samtal?

Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser. MI utvecklades under 1980–1990-talen av psykologerna William F. Miller och Stephen Rollnick.

Vad är syftet med utvecklingssamtalet?

I de obligatoriska skolformerna ska eleven, elevens vårdnadshavare och läraren ha ett utvecklingssamtal minst en gång per termin. ... Under samtalet ska man prata om hur skolan kan stödja och stimulera elevens utveckling. Samtalet ger eleven och vårdnadshavaren en möjlighet att påverka och ta ansvar för elevens skolgång.

Vad är syftet med utvecklingssamtal i förskolan?

Det ska vara ett samtal som fokuserar på eleven och eleven ska få möjlighet att vara delaktig och bli lyssnad på. Samtalet ska ha formen av en väl förberedd och strukturerad dialog mellan lärare, elev och vårdnadshavare, där alla parter kan bidra med information om hur eleven trivs och utvecklas på bästa sätt.

Vad är syftet med spegling?

Spegla och sammanfatta Syftet med spegling är både att visa att man försöker förstå och vill kontrollera att man har förstått rätt, och att bidra till att den andre hör vad han säger.

Vad är problemlösande samtal?

Problemlösande samtal utgår från ett konkret problem som ska lösas, och författaren tipsar om den även i skolsammanhang välkända modellen för problembaserat lärande där hypoteser är en del av vägen. I stödjande samtal är syftet att hjälpa en person att genomföra något och stödja personen på vägen dit.

Relaterade inlägg: