Vilka steroider är lagliga i Sverige?

Innehållsförteckning

Vilka steroider är lagliga i Sverige?

Vilka steroider är lagliga i Sverige?

Den som använder anabola androgena steroider utsätter sig själv och andra för stora risker. Det är olagligt att använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller ta in anabola steroider i landet. Det är bara lagligt om en läkare har skrivit ut det som läkemedel på recept.

Vilka risker utsätter du kroppen och samhället för om du dopar dig?

Det finns risker med att dopa sig

  • Ditt humör kan ändras snabbt och utan förklaring och du kan bli aggressiv.
  • Du kan känna dig rastlös och få svårt att sova.
  • Du kan få finnar.
  • Du kan skada hjärtat och levern.
  • Du kan få större bröst om du har en killkropp.
  • Du kan få svårt att få stånd och få mindre testiklar.

Hur vanligt är det med steroider?

Så här används dopningsmedel i Sverige Ungefär 1 procent av männen och mindre än 0,5 procent av kvinnorna i Sverige, har någon gång provat anabola androgena steroider (AAS).

Vad innehåller AAS?

Anabola androgena steroider (AAS) är kemiskt framställt könshormon där testosteron är grunden. De har både vävnadsuppbyggande (anabola) och förmanligande (androgena) effekter. Testosteron är ett könshormon som hos mannen bildas i testiklarna och som hos kvinnan bildas i äggstockarna.

Vilka länder är det lagligt med steroider?

Finns det några länder där dopning är lagligt? Ja, bruk är tillåtet, men all hantering av anabola steroider är förbjuden. Det gäller Danmark, Storbritannien, Holland, Belgien och Tyskland. I Finland och Norge är bruk och innehav förbjudet.

Finns det en lag om dopning?

Sveriges rikes lag Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel omfattar all otillåten hantering av dopningsmedel i samhället. Lagen omfattar grupper av substanser snarare än enskilt definierade substanser, vilket är fallet för listan över narkotikaklassificerade substanser.

Vad är straffet för steroider?

Lag (1999:44). 3 § Den som uppsåtligen bryter mot 2 § 2-7 döms för dopningsbrott till fängelse i högst två år. Är ett brott som avses i första stycket med hänsyn till mängden dopningsmedel samt övriga omständigheter att anse som ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Hur lång tid tar det för anabola steroider att gå ur kroppen?

De olika anabola steroiderna eller deras metaboliter kan sedan påvisas i urinen någon vecka upp till månader efter ett intag beroende bl. a. på hur preparatet har intagits och i vilka doser. Stora skillnader mellan olika individer förekommer.

Relaterade inlägg: