Vad är reumatiska sjukdomar?

Innehållsförteckning

Vad är reumatiska sjukdomar?

Vad är reumatiska sjukdomar?

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, RA, är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter. Lederna svullnar, blir ömma och du får ont. Det går inte att bota reumatism, men med läkemedel och fysioterapi kan inflammationen dämpas och smärtan lindras. Inflammationen gör lederna stela.

Är alla reumatiska sjukdomar autoimmuna?

De flesta reumatiska sjukdomar är inflammatoriska, men inte alla. Vissa sjukdomar är autoimmuna – det innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden.

Hur vet man om man har reumatism?

Att diagnostisera reumatism För att utesluta eller diagnostisera reumatism kommer läkaren genomföra en kroppsundersökning genom att granska och känna på dina leder. Du kommer även att röntgas och läkaren kommer att ta ett blodprov. I vissa fall undersöks lederna med ultraljud och magnetkamera.

Vad betyder ledgångsreumatism?

Ledgångsreumatism är en sjukdom som orsakar framförallt värk och stelhet i lederna, men som även kan drabba andra organ i kroppen.

Är reumatism dödligt?

Patienter med ledgångsreumatism har en ökad dödlighet med en i genomsnitt 5-7 år kortare livslängd (4). Detta orsakas framförallt av att ledgångsreumatism ökar risken för att insjukna i andra sjukdomar såsom hjärtinfarkt, stroke, infektioner och vissa tumörsjukdomar såsom lymfom (5).

Vilka prover tas vid misstanke om reumatism?

Lämplig grundläggande laboratorieutredning är: Blodstatus, SR, CRP, proteinanalys. Andra prover som bör övervägas är ALAT, TSH, eventuellt CK, urat, urinstatus.

Relaterade inlägg: