Vad kan det finnas för brister inom läkemedelshantering?
Innehållsförteckning
- Vad kan det finnas för brister inom läkemedelshantering?
- Vilka regler finns det för att du som vårdpersonal ska få hantera läkemedel?
- Vad innebär att ett läkemedel är ordinerat?
- Hur undviker man att göra fel i samband med läkemedelshantering?
- Vad innebär handräckning av läkemedel?
- Vilka yrkesgrupper får administrera läkemedel?
- Vad bör du som sjuksköterska tänka på när du skall ge patienten sin medicin?
- Vad menas med smal terapeutisk bredd?
Vad kan det finnas för brister inom läkemedelshantering?
Vilka är riskerna?
- doseringsfel vid ordination.
- inaktuella uppgifter i patientjournalen.
- störningar och distraktioner vid utförandet av arbetsuppgifter.
- felräkning vid beredning av ett läkemedel.
- risk för att förväxla läkemedel eller välja fel läkemedel.
Vilka regler finns det för att du som vårdpersonal ska få hantera läkemedel?
Läkemedel ska förvaras i låst utrymme, oåtkomligt för obehöriga. Personer som arbetar eller vistas i läkemedelsrum ska enligt vårdhygieniska regler bära professionell klädsel eller annan lämplig skyddsklädsel.
Vad innebär att ett läkemedel är ordinerat?
En läkemedelsordination ska vara entydig och görs med angivande av läkemedlets namn eller aktiv substans, läkemedelsform (beredningsform), styrka, dosering i antal/volym per/administreringstillfällen, läkemedelsbehandlingens längd, ordinationsorsak samt när behandlingen ska följas upp eller avslutas.
Hur undviker man att göra fel i samband med läkemedelshantering?
Nio exempel på metoder som sjuksköterskan kan använda för att göra läkemedelshanteringen säker är: rutiner för spädning och dosering, datorsystem som uppmärksammar fel, ta hjälp av farmaceuter i arbetet, ta bort irrelevanta läkemedel, förvara högriskläkemedel inlåsta för att förhindra förväxling, dubbelkontroll vid ...
Vad innebär handräckning av läkemedel?
Handräckningen kan bestå i att öppna en burk, riva av en dospåse och lägga tabletterna i en kopp på bordet, eller påminna att ta läkemedel. Personen ska vara helt klar och adekvat samt veta precis vilka läkemedel som personen ska ha, hur de ska tas och när de ska tas.
Vilka yrkesgrupper får administrera läkemedel?
Läkare, tandläkare och sjuksköterskor är behöriga att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel. Fysioterapeuter (sjukgymnaster) är behöriga att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel som ska ges till patienter i samband med fysioterapi.
Vad bör du som sjuksköterska tänka på när du skall ge patienten sin medicin?
Den som iordningställer läkemedel ska också tänka på att skydda sig själv och bör därför bära skyddshandskar, och eventuellt förkläde, då det finns risk att få läkemedel på huden som kan orsaka allergier eller annan ohälsa. Munskydd används om läkemedlet dammar.
Vad menas med smal terapeutisk bredd?
Ett läkemedels terapeutiska fönster är det dosintervall inom vilket läkemedlet botar sjukdomstillståndet samtidigt som det är säkert för patienten. Med andra ord är det inom det intervall där dosen är tillräckligt stark för att ge effekt, men tillräckligt svag för att inte orsaka biverkningar i en population.