Har egna planeter?

Innehållsförteckning

Har egna planeter?

Har egna planeter?

Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss. Tidigare räknades också Pluto som planet, men från och med 24 augusti 2006 har Pluto i stället räknats som en dvärgplanet.

Vilken är den största sten planeten?

Jorden. På femte plats över de största planeterna hamnar Jorden. Det är den tredje från solen och den största stenplaneten i vårt solsystem. Det latinska namnet för Jorden är Terra eller Tellus.

Hur stort är vårt solsystem?

I detta fall får solsystemeten diameter på omkring 60 astronomiska enheter. En astronomisk enhet (AE) är jordens avstånd till solen på lite mindre än 150 miljoner kilometer. En annan möjlighet är utkanten av Oortmolnet – ett otal små isklot. I dag uppskattas Oortmolnets diameter till cirka 100000 AE.

Hur planeter bildas?

Den dominerande teorin har varit att materia (stenar, gas och damm) i ett kaotiskt tillstånd snurrat runt solen och krockat in i varandra och på så sätt gradvis vuxit i någon sorts snöbollseffekt. Till slut har de blivit så stora och massiva att det skapats planeter.

Vilka planeter är större än stenplaneterna?

  • De fyra mindre inre planeterna är Merkurius, Venus, jorden och Mars, vilka kallas stenplaneterna och som mest består av sten och metall. De fyra yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus som kallas gasjättarna och som mestadels består av väte och helium och är mycket tyngre och större än stenplaneterna.

Vilka planeter finns i vårt solsystem?

  • Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

Vad är det vardagliga namnet på vårt planetsystem?

  • Solsystemet är det vardagliga namnet på vårt planetsystem där bland annat solen, jorden och månen ingår. Det består av solen och de himlakroppar som den binder till sig genom sin gravitation och har sitt ursprung i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för 4,5 miljarder år sedan.

Vilka planeter snurrar runt solen?

  • Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto.

Relaterade inlägg: