Vad krävs för röntgen?

Innehållsförteckning

Vad krävs för röntgen?

Vad krävs för röntgen?

För att få utföra en röntgen- eller MR-undersökning hos oss krävs remiss från din läkare. Våra väntetider ligger på 0-6 veckor beroende på frågeställning. Svaret på din undersökning finns sedan hos din läkare inom 1 vecka.

Vad kan man se på en vanlig röntgen?

Röntgenundersökning utan kontrastmedel, så kallad slätröntgen, används fortfarande vid diagnostik av lungorna, skelettförändringar med mera. Ibland används två typer av kontrast där luft är ett, exempelvis vid dubbelkontraströntgen för undersökning av tjocktarmen. Metoden ger bilder av mycket små förändringar.

Vad krävs för att få röntga ryggen?

Röntgen är oftast inte nödvändig En röntgenundersökning kan vara viktig om det finns misstanke om en allvarlig sjukdom. Röntgenundersökningar är oftast inte meningsfulla vid tillfälliga ryggbesvär som pågår under några veckor. Vid mer långvariga besvär kan det däremot vara bra att göra en röntgenundersökning.

Kan man äta innan röntgen?

Du behöver vanligtvis inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en undersökning, men det finns vissa undantag. Du kan behöva låta bli att äta eller dricka något fyra till sex timmar innan undersökningen om din mage ska undersökas. Ibland kan tarmen behöva fyllas med vätska.

Vad kan man se på en datortomografi?

Datortomografi är en viktig och mycket vanlig undersökning av kroppens inre vid misstänkt cancer. Metoden används över stora delar av kroppen för att hitta tumörer. Datortomografi används också för att följa upp effekten av en behandling. Undersökningen tar mellan 10 och 15 minuter.

Vad kan man se på en lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada....Varför görs undersökningen?

  • Inför en hjärtoperation.
  • Vid olika typer av lungsjukdomar, till exempel lunginflammation.
  • Vid långvarig hosta.
  • Efter en operation eller en sjukdom, för att kontrollera att allt ser bra ut.

Relaterade inlägg: