Vad händer med jonerna i en elektrolys?

Innehållsförteckning

Vad händer med jonerna i en elektrolys?

Vad händer med jonerna i en elektrolys?

Vid elektrolys används en strömkälla för att driva en redoxreaktion i en, för elektroderna, gemensam elektrolytlösning (lösning som kan leda ström). Elektroner tillförs genom katoden (den negativa polen). Hit vandrar positiva joner som reduceras genom att de mottar elektroner från katodens yta.

Hur har upptäckten elektrolys påverkat oss och våra levnadsvillkor?

Om detta alltid hade varit fallet så hade vår förmåga att framställa metaller varit mycket begränsad då alla oädla metaller alltid hade varit joner. Nu är det som så att vi kan framställa oädlare metaller från joner med hjälp av elektrolys.

Vad händer om du lägger ned en Silverstav i Kopparklorid?

Det som händer är att silverjonerna, som är mer elektronegativa än kopparatomerna, kapar åt sig elektroner från kopparatomerna. Då bildas rent silver och koppar(II)-joner. I reaktionen oxideras kopparatomerna, medan silverjonerna reduceras.

Vad händer om du stoppar ned en bit zink i Kopparklorid lösning?

Även i en kopparjonlösning är zink den oädlare metallen av de båda, och även här sker det två reaktioner. Samtidigt som det bildas ett lager av metalliskt koppar på zinkbiten bildas det zinkjoner.

Vad är skillnaden på anod och katod?

Den negativa elektroden kallas anod och den positiva elektroden kallas för katod. Inuti cellen är anod och katod enbart i kontakt med varandra genom elektrolyten: ett material som har en förmåga att leda joner men inte elektroner.

När man tillverkar guld genom elektrolys används orent guld som anod?

Nej, guld är ädlare än koppar. Man renar koppar genom att ha den orena kopparn som anod och ren koppar som katod. ... När man sedan slår på strömmen till elektrolysen oxideras kopparatomerna i anoden och går ut i lösning. Samtidigt fälls kopparjoner ut och bildar kopparmetall på katoden.

Relaterade inlägg: