Är konsumentkreditlagen tillämplig när du lånar pengar hos en bank för att köpa en bostadsrätt?

Är konsumentkreditlagen tillämplig när du lånar pengar hos en bank för att köpa en bostadsrätt?

Är konsumentkreditlagen tillämplig när du lånar pengar hos en bank för att köpa en bostadsrätt?

Konsumentkreditlagen (SFS 2010:1846) är den lag som anger vilka rättigheter och skyldigheter kredittagare respektive kreditgivare har i avtal om kredit mellan näringsidkare och konsument. Lagen gäller alltså inte till exempel om ett företag ansöker om att låna pengar hos en bank.

Vilka avgifter betalar man när man handlar på kredit?

När du väljer alternativet fast delbetalning så läggs det upp en kredit. Du kan få betala både uppläggningsavgift, ränta och andra avgifter som till exempel administrativa avgifter och/eller aviavgifter.

Vilka lagar reglerar lån som företag tar hos en kreditgivare?

Lag (2016:1031). 18 § Kredittagaren är skyldig att, utöver eller i stället för ränta, betala särskild ersättning för krediten (avgift) endast om det har avtalats och om sådan ersättning avser kostnader som kreditgivaren har för krediten. Om kostnader kan särskiljas, får avgift tas ut särskilt för varje sådan kostnad.

Vilka fördelar kan det finnas med att köpa saker på avbetalning?

Fördelar. En fördel med delbetalning är att du får möjlighet att köpa de saker som du verkligen behöver istället för att nöja dig med ett sämre alternativ. Till exempel kan det finnas en poäng med att köpa en lite dyrare men energisnålare frys till köket på delbetalning.

När kan en kreditgivare kräva att få betalt i förtid?

33 § Rätt att kräva förskottsbetalning Det gäller exempelvis om konsumenten är mer än en månad sen med betalning och beloppet är minst 10 % av kreditfordran. Alternativt om beloppet är 5% och det gäller flera poster med olika förfallodag.

Under vilka förutsättningar är en kreditgivare skyldig att göra en kreditprövning?

Kreditprövning. Företaget måste göra en prövning för att se om du har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka krediten, det vill säga om din ekonomi är tillräckligt god. Om du inte uppfyller kraven får företaget inte ge dig en kredit. Om du inte får en kredit har du rätt att få veta orsaken till det av företaget ...

Vad kräver lagen att ett kreditinstitut gör innan de beviljar en kredit?

Kreditprövningen ska grundas på tillräckliga uppgifter om konsumentens ekonomiska förhållanden. Krediten får beviljas endast om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra sitt åtagande. Vid en ökning av krediten som är väsentlig ska en ny kreditprövning göras.

Vad menas med att köpa något på avbetalning?

Ett köpavbetalning är i själva verket är ett lån. Ibland är lånet faktiskt räntefritt om du betalar tillbaka hela lånet inom en viss tid. Har du inte betalat tillbaka hela lånet vid den tidpunkten får du betala en ränta.

Relaterade inlägg: