Vad är typiskt för Klöverhö?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för Klöverhö?

Vad är typiskt för Klöverhö?

Klöver innehåller dessutom lägre andel fibrer (lägre NDF-värde) än gräs vilket gör fodret lättnedbrytbart. ... Mindre eller ingen kvävegödsling eftersom klöver är en baljväxt som är självförsörjande på kväve. Luft- kväve binds och levereras till klöverplantan av kvävefixerande bakterier (Rhizobium) i dess rot- knölar.

När ska man skörda vall?

När det börjar bli en mer naturlig flora med mer blommade växter är det värdefullt om det går att skörda gräset som hö istället, åtminstone en del år, eftersom det ger en mycket bättre fröspridning. Man bör då inte slå före 1 juli, och gräset bör vändas ett par gånger innan det bärgas.

Hur skördar man hö?

Generellt sett blir förlusterna större om man skördar vallen som än som ensilage, även med bästa teknik. Bättre teknik innebär slåtter med slåtterkross, varsam vändning och strängning samt skulltork.

Vad påverkar Grovfodrets kvalitet?

Grovfodrets näringsmässiga sammansättning påverkas av skördetidpunkt, frösorter, markens beskaffenhet, odlingsläget, gödslingen och valet av de arter man odlar. Fodrets innehåll av protein och energigivande ämnen är till stor del för odlaren att påverka.

Vad är en Klövervall?

Ettårig rajgräs/klövervall, lägre klöverande: dikor, mjölkkor, kräver hög näringstillförsel, men kan producera bra även in i november om vattnet och näringen är tillräcklig.

När ska man skörda hö?

Således böra gräs och klöfver, afsedda till , skördas vid blomningen, stråsädesväxterna när safttilloppet till kärnan kan sägas vara afslutad, rotfrukterna när bladen börja gulna o. s. v. »Höskörden» bör företagas, när större delen af de förekommande gräs- och klöfverarterna börja blomma.

Hur sköter man en vall?

Förberedelse: plöj marken om det är möjligt. Harvning: en till två gånger för att skapa en jämn och lös såbädd. Vältning: för att packa översta jordlagret så att fröerna inte kommer för långt ner. Gödsling: det kan vara bra att grundgödsla jorden före sådd för att de nya plantorna ska få så bra näring som möjligt.

Hur torkar man hö?

Torkmetoder. Förr torkades höet ute på fältet i någon form av hässja. Idag görs det i regel "på slag", liggande utbrett på fältet i 3–5 dagar. Höet vänds regelbundet för att snabba på torkningen och pressas sedan samman genom balning med balmaskin till höbalar.

Vad påverkar Höets kvalitet?

Om höet ska hålla en bra hygienisk kvalitet under lagringen behöver torrsubstanshalten ligga runt 85 procent eller högre, hela tiden. Om luftfuktigheten runt höet är hög under perioder, eller om det är problem med kondens, kan det torra höet återfuktas och mikroorganismer börja växa.

Relaterade inlägg: