Vad finns det för himlakroppar?

Innehållsförteckning

Vad finns det för himlakroppar?

Vad finns det för himlakroppar?

En himlakropp är ett naturligt föremål i rymden, som en stjärna, planet (till exempel jorden), måne, asteroid eller komet. Ett astronomiskt objekt kan vara en enskild himlakropp, en grupp eller struktur av himlakroppar, som en stjärnhop, nebulosa, galax eller galaxhop.

Hur många himlakroppar?

En planet är en himlakropp som kretsar kring solen och som har tillräcklig massa för ha blivit sfärisk samt har rensat sin egen omloppsbana från mindre objekt. Genom denna definition har solsystemet åtta kända planeter: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Vad betyder ordet himlakropp?

En himlakropp är ett naturligt föremål i rymden. Med andra ord är det en kropp utanför jordatmosfären som från jorden är synlig på himlen. Det kan alltså vara allt ifrån en stjärna till en komet.

Hur mäter man avstånd mellan planeter?

Klassiskt gjorde man detta genom att mäta de små skillnader i vinkel som planeten uppvisade från olika punkter på jorden. I dag kan man mäta avstånden mycket mer exakt helt enkelt genom att studsa en radarsignal på planeten och mäta fördröjningen. Se länk 2 för mer om att mäta avstånd i solsystemet.

Hur mäter man Parallaxen till en stjärna?

Parallax är vinkelskillnaden till ett avlägset objekt från två olika punkter. Man kan mäta vinkeln till en stjärna med ett halvårs mellanrum, när jorden befinner sig på motsatta sidor om solen. Det är ett sätt att få fram avståndet till stjärnan.

Hur många himlakroppar finns det i Vintergatan?

Man räknar med att det finns 200-400 miljarder stjärnor i Vintergatan. En av stjärnorna är solen, som befinner sig närmare periferin, ungefär 28 000 ljusår från centrum. Det ses som troligt att det i Vintergatans centrum finns ett supermassivt svart hål kring vilket galaxen roterar.

Relaterade inlägg: