Vilken typ av bro är bäst?

Innehållsförteckning

Vilken typ av bro är bäst?

Vilken typ av bro är bäst?

Plattbro – en platta på stöd Till skillnad från balkbron behöver det inte finnas så mycket konstruktionshöjd tillgänglig eftersom lasten kan spridas på större bredd. Eftersom brotypen bara klarar kortare spännvidder lämpar den sig brotypen bäst där det är möjligt att placera stöden relativt tätt.

Vad är bra med broar?

Broar används för att ta sig över hinder som t ex vatten eller ravin. ... Bågbroar är också bra över raviner eftersom att de broarna kan byggas mot väggarna av ravinen. Bågbroar är också bra över raviner eftersom att de broarna kan byggas mot väggarna av ravinen.

Vad är definitionen på en bro?

bro, byggnadsverk som leder en väg, järnväg, kanal eller vattenledning etc. över ett hinder, såsom korsande väg, järnväg, vattendrag eller ravin.

Vad betyder högbro?

Den långa spännvidden beror på att trycket fördelas jämnt över bågen och inte så mycket genom böjning. ... Läggs brobanan på pelare ovanför bågen kallas konstruktionen "högbro" och bron är då högst i mitten. När brobanan hängs i bågen kallas konstruktionen "lågbro" och höjden under bron är lika överallt.

Vad är en järnvägsbro?

Järnvägsbron består av två broar, en lyftbro och en fast bro. Järnvägsbroarna är Trafikverkets broar.

Vilka andra Brotyper brukar broar indelas i?

Utöver indelningen i olika bärande system i längdriktningen kan man dela in broar med hänsyn till körbanans placering över eller under bärverket.

  • Plattbro.
  • Balkbro.
  • Fackverksbro.
  • Hängverksbro.
  • Sprängverksbro.
  • Ramsystem.
  • Bågbro.
  • Hängbro.

Vad är det som gör en bro stark?

Det som gör så att bron klarar tyngden är balkar som går rakt ner i jorden, där balkarna avlastar mer än två fjärdedelar av tyngden. ... Världens längsta konsolbro är Quebec Bridge i Quebec, Kanada. Lasten från en konsolbro förs ned i stöden både i form av en kraft rakt ned och ett moment kring stödet.

Vad är bra med snedkabelbro?

En fördel med snedkabelbroar framför hängbroar är att man undgår problemet med förankring i marken. De snett spända bärkablarna i en snedkabelbro ger däremot upphov till horisontala krafter i brobanan, som därför måste dimensioneras kraftigare än i en hängbro. För de längsta fria brospannen föredras därför hängbroar.

Vad har broar betytt för oss människor?

När man bygger en bro så använder man ofta ämnen som tex koldioxid, metan och lustgas som kan absorbera värmestrålningen. Det gör att Om man bygger en träbro behöver man ju mycket trä,träet släpper ut mycket växthusgaser som gör att värme strålningarna som åker från jorden ut till rymden.

Relaterade inlägg: