Hur kan bekämpningsmedel påverka hälsan?

Innehållsförteckning

Hur kan bekämpningsmedel påverka hälsan?

Hur kan bekämpningsmedel påverka hälsan?

3. Bekämpningsmedel ökar risken för allvarliga sjukdomar. ... Exponering för vissa bekämpningsmedel kan störa nervsystemets utveckling och funktion och orsaka en mängd andra hälsoproblem som cancer, hormonstörningar, problem med fortplantningen, astma och allergier. Även låga doser kan vara skadliga för hälsan.

Vad heter EU s regelverk för farliga kemikalier?

Syftet med EU:s lagstiftning om kemikalier och bekämpningsmedel är att skydda människors hälsa och miljön och förebygga handelshinder. ... Den största framgången på EU-nivå är Reachförordningen om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av farliga ämnen.

Vad finns det för risker med bekämpningsmedel?

Kemiska bekämpningsmedel används i jordbruket för att skydda grödan mot ogräs, skadeinsekter eller svampsjukdomar som ofta begränsar skörden av grödorna. Samtidigt finns en risk att bekämpningsmedlen sprids till mark, vatten och luft och skadar andra organismer än de man vill bekämpa.

Hur påverkar bekämpningsmedel djur?

Fotosynteshämmande ogräsmedel kan till exempel även skada vattenlevande växters och algers fotosyntes, medan insektsmedel kan ha negativa effekter också på vattenlevande insekter, andra ryggradslösa djur och på fisk.

Vilka produkter omfattas av Reach?

I princip omfattas alla ämnen av Reach. Det betyder att ämnen i till exempel industriprodukter, rengöringsprodukter och målarfärger samt i varor som kläder, möbler och hushållsapparater omfattas. Därför påverkas många företag i EU av förordningen.

Hur farligt är vindruvor?

Rester av 51 olika bekämpningsmedel i 72 av 75 prover. Vindruvor är därför den värsta frukten när det kommer till kemikalier. En ask druvor kan innehålla mer än 20 kemikalier, enligt provtagningar gjorda av EU.

Relaterade inlägg: