Vad är Luk?

Innehållsförteckning

Vad är Luk?

Vad är Luk?

Lagen om upphandling av koncessioner, LUK, gäller för upphandling av tjänster eller byggentreprenader vid tilldelning av en så kallad koncession. ... En tjänstekoncession är ett kontrakt som gäller utförande av en tjänst och där ersättningen är en rätt att utnyttja själva kontraktföremålet.

Vad har det för betydelse om en offentlig upphandling hamnar över eller under tröskelvärdet?

Tröskelvärdet är det beloppsvärde som avgör vilka regler en upphandling som utgångspunkt ska följa. ... Om upphandlingen överstiger tröskelvärdet gäller de direktivstyrda förfarandena. Om upphandlingen understiger tröskelvärdet får de nationella förfarandena användas.

Vad är LOU LUF?

LUF, Lag om upphandling inom försörjningssektorerna, ska tillämpas för upphandling inom försörjningssektorerna, som utgörs av vatten-, energi-, transport-, och posttjänstområdena.

Vilka tillämpar LUF?

De som tillämpar LUF kallas upphandlande enheter. LUF gäller för upphandling inom försörjningssektorerna, det vill säga vatten, energi, transporter och posttjänster. företag som bedriver verksamhet inom försörjningssektorerna med stöd av en särskild rättighet eller ensamrätt.

Vad menas med koncessioner?

En koncession kan antingen vara en byggkoncession eller en tjänstekoncession. Koncessioner utmärks dels av att verksamhetsrisken övertas av leverantören, dels av att ersättningen för arbetet eller tjänsten består helt eller delvis av rätten att använda föremålet för koncessionen.

Vad innebär tröskelvärden i LOU?

Tröskelvärdet är den beloppsgräns som avgör vilka regler en upphandling ska följa, de direktivstyrda förfarandena över tröskelvärdena eller de nationella förfarandena under tröskelvärdena.

Varför lagen om offentlig upphandling?

När offentlig sektor köper varor, tjänster eller byggentreprenader sker det oftast genom en offentlig upphandling. Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att offentliga inköp öppnas för konkurrens och att offentliga medel används så effektivt som möjligt.

Vilka lagar reglerar den offentliga upphandlingen och för vem gäller de olika lagarna?

Den svenska upphandlingslagstiftningen består av fyra lagar som styr olika delar av de offentliga inköpen:

  • Lagen om offentlig upphandling (LOU)Visa. ...
  • Lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (LUF)Visa. ...
  • Lagen om upphandling av koncessioner (LUK)Visa.

Relaterade inlägg: