Vad är småbolagsfonder?

Innehållsförteckning

Vad är småbolagsfonder?

Vad är småbolagsfonder?

En svensk småbolagsfond investerar i flera små och medelstora bolag noterade på den svenska aktiemarknaden, varför du får en bredare exponering och en bättre riskspridning än med egna aktier. Med en fond slipper du dessutom ombesörja förvaltningen på egen hand, eftersom detta sköts av en professionell fondförvaltare.

Varför Småbolagsfond?

Det finns flera faktorer som talar för att småbolagsfonderna kan fortsätta att utvecklas bättre. De växer från lägre nivåer än de stora bolagen vilket ger en snabbare vinsttillväxt. I minder bolag är grundare och storägare kvar i bolaget. Det borgar för bättre, mer genomtänkta och långsiktigare beslut.

Vilken Småbolagsfond är bäst?

De Roburfonder som gått bäst de senaste 3 månaderna (per 2021-05-31) är:

  • Småbolagsfond Norden +15,5 %
  • Småbolagsfond Sverige +14,4 %
  • Fastighet+14,3 %
  • Access Edge Sweden 12,5 %
  • Nordenfond +12,5 %

Vad är ett småbolag?

Ett småbolag är enligt fondens definition ett företag vars börsvärde vid investeringstillfället får uppgå till högst en procent av aktiemarknadens totala börsvärde i Sverige.

Vad betyder C R fond?

SEB Sverigefond Småbolag C/R är en aktiefond, dvs en fond som innehåller aktier. I det här fallet är aktierna främst utgivna av små företag i Sverige. Jämfört med stora företag är små företag generellt mer riskfyllda vilket även kan bidra till en bättre värdeutveckling på lång sikt.

Hur många småbolagsfonder?

På den svenska marknaden finns cirka 30 Sverigefonder som investerar i små och medelstora bolag. Den största småbolagsfonden är nästan 1000 gånger större än den minsta fonden, vilket i sig är anmärkningsvärt.

Varför småbolag?

Det första skälet är vinsttillväxten. Småbolagen kan mycket lättare än de större ha en hög vinsttillväxt. De stora bolagen hämmas i det avseendet av att de redan kanske är globala, och marknadsledande inom sin sektor eller nisch. Det andra skälet är bolagsledningen.

Varför investera i småbolag?

Främsta anledningen till varför man bör investera i småbolagsaktier är den avsevärt bättre tillväxten som i regel finns hos just mindre bolag. Småbolagsaktier har historiskt sett alltid givit en betydligt högre avkastning än aktier i stora och mellanstora bolag.

Vilken globalfond är bäst?

Fem bästa globalfonderna

  1. Länsförsäkringar Global Indexnära 0,22% Index: MSCI World Total Net Return. ...
  2. Nordnet Indexfond Global ESG 0,20% (+ transaktionsavgifter*) Index: MSCI World ESG Leaders. ...
  3. Avanza Global 0,10% Index: MSCI World. ...
  4. Swedbank Robur Access Global 0,26% Index: MSCI World Net. ...
  5. DNB Global Indeks 0,27%

Vad händer på börsen idag?

Här kan du se utvecklingen på börsen idag och de olika börskurserna....Mest omsatta.
Aktie%Tusen kronor
SBB Norden B-0,5297 988,45
Sinch0,0997 276,02
H&M B-0,6596 660,23
Ericsson B0,0476 986,11

Relaterade inlägg: