Är vården jämställd?
Innehållsförteckning
- Är vården jämställd?
- Vad innebär en jämlik vård?
- Har vi en jämställd hälsa?
- På vilket sätt påverkar jämlikhet hälsan?
- Vad har det för betydelse vilka ord som används om personer som får del av vård och omsorg?
- Är alla skillnader i vården ojämlik vård?
- Hur kan sjuksköterskan arbeta för jämlik vård?
- Hur kan en sjuksköterska bidra till en jämlik vård?
- Hur kön påverkar hälsan?
Är vården jämställd?
Vården i Sverige idag är inte jämställd. Det betyder att det finns skillnader i vårdtillgång, vårdkvalitet och hälsa mellan kvinnor och män – skillnader som inte är motiverade. Olika frågor ställs, olika slutsatser dras och olika behandlingar ges. Kvinnor upplever ett sämre bemötande än män.
Vad innebär en jämlik vård?
Det finns skillnader i hälsa mellan olika grupper i vårt samhälle. En jämlik hälso- och sjukvård innebär att vården tillhandahålls och fördelas på lika villkor för alla. Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att årligen utveckla, publicera och sprida öppna jämförelser av hälso- och sjukvården.
Har vi en jämställd hälsa?
Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor. En jämställd hälsa är ett mål i sig, men en god hälsa för kvinnor och män respektive flickor och pojkar bidrar även till ett jämställt och aktivt deltagande i samhället.
På vilket sätt påverkar jämlikhet hälsan?
Hälsan för kvinnor och män i Stockholm Det framgår att en större andel kvinnor än män rapporterar sämre än god hälsa (29,7% respektive 26,6%), psykisk ohälsa (21,2% respektive 14,4%) samt smärta (26,6% respektive 17,2%).
Vad har det för betydelse vilka ord som används om personer som får del av vård och omsorg?
Ett gott bemötande i hälso- och sjukvården är en viktig faktor för att utveckla en jämlik hälsa, vård och omsorg. Bemötandet har betydelse för patientsäkerheten och kan till exempel påverka resultatet av vård och behandling. ... Patientens ställning i vården behöver stärkas.
Är alla skillnader i vården ojämlik vård?
Det finns många skillnader i vården – alla är inte ojämlik vård. Tvärtom är vissa skillnader en förutsättning för jämlik vård. Ett exempel på en sådan skillnad är när en patients tidigare medicinering gör att den bör få andra läkemedel än en annan patient, för att undvika skadliga läkemedelsinteraktioner.
Hur kan sjuksköterskan arbeta för jämlik vård?
För att ge en personcentrerad vård krävs att sjuksköterskor utgår ifrån ett förhållningssätt som genomsyras av dialog, partnerskap och jämlikhet i mötet. Utgångspunkten för hälsofrämjande omvårdnad är att människor är kapabla till hälsa och välbefinnande oavsett sjukdom och ohälsotillstånd.
Hur kan en sjuksköterska bidra till en jämlik vård?
För att hälsan ska bli mer jämlik behövs generellt mycket samarbete mellan skola, vård och omsorg, säger hon. Strategin tar också avstamp i den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s etiska kod, där alla sjuksköterskor uppmanas att arbeta med samhällsfrågor.
Hur kön påverkar hälsan?
Mätningar har gjorts i många länder och över lång tid. - När det handlar om ojämlikhet mellan kön drabbas män oftare av olyckor och livshotande sjukdom och lever kortare liv medan kvinnor drabbas mer av kroniska sjukdomar.