Vilka ämnen bildas vid förbränning i en motor?

Innehållsförteckning

Vilka ämnen bildas vid förbränning i en motor?

Vilka ämnen bildas vid förbränning i en motor?

Väteatomerna reagerar med syrgas, radikaler bildas.

Vad finns i en bilmotor?

Så fungerar en bilmotor

  • En motor består av tre delar; topplock, motorblock och oljetråg. ...
  • I botten av varje cylinder sitter en kolv och toppen är tillsluten av ett topplock. ...
  • Kraften förs sedan genom växellådan och vidare ut i hjulen som driver bilen framåt.

Vilka delar består en motor av?

Svar: Motorn består av en kolv som löper i en cylinder. Kolven sitter ihop med en vevaxel som gör att man kan få en roterande rörelse så att man kan driva något, exempelvis en generator eller en moped. Motorn använder flytande bränslen som exempelvis bensin, men går även att driva med gas.

Vilka ämnen kan bildas när bensin brinner?

När syret reagerar med bränslet sker en förbränning, vilket innebär att kol och syre bildar koldioxid och väteatomer i bränslet reagerar med syre till vatten. Har vi ett "rent" bränsle, blir reaktionsprodukterna bara koldioxid och vatten.

Vad bildas vid förbränning av diesel?

Vid förbränningen bildas mest koldioxid (CO2) och vatten (H2O). Som synes har det tillförts syre (O), vilket kommer ur luften. Avgaserna väger därför mer än själva bränslet.

Vad är en bra motor?

Ligger man på en 90-väg och behöver köra om en långtradare så är varje hästkraft viktig för att komma om snabbt och säkert. Då kan subjektiva skillnaden mellan en motor med 120 hk och en med 170 hk upplevas som väldigt stor.

Vilket system omvandlar tryckluftens energi till mekanisk rörelse?

Vindturbiner som omvandlar tryckskillnader i luften till mekanisk energi i en axel. Fjädermotorer, i till exempel urverk och leksaker, som utnyttjar lagring av mekanisk energi för att sedan förbruka denna energi.

Relaterade inlägg: