Vad är utmärkande för en subkultur?

Innehållsförteckning

Vad är utmärkande för en subkultur?

Vad är utmärkande för en subkultur?

Inom sociologin och vissa studier gällande kultur, är subkultur en slags kultur som i grund och botten har samma kulturtänk, men ligger under en annan liknande kultur. Det kan till exempel vara en större grupp kulturella människor som har ett helt annat intresse eller tro än en ännu större grupp människor.

Vad menas med Delkulturer och subkulturer?

Den kultur som riktar sig mot den stora allmänheten kallas populärkultur. Oskrivna regler för vad som är "normalt" och hur man ska bete sig i ett samhälle. ... En subkultur är en delkultur som avviker mycket från övriga samhällets normer och värderingar.

Kan det finnas problem med subkulturer som ställer sig utanför samhällets normer och värderingar?

Ofta vill medlemmarna av en subkultur signalera sitt medlemskap genom mode eller musik. Subkulturerna i västvärlden i dag kretsar ofta kring någon musikgenre eller någon politisk ideologi. De kan också utgöra en motkultur som protesterar mot samhällets rådande sociala normer och figurera i diverse kriminell verksamhet.

Hur kan subkulturer uppstå?

Punken som subkultur uppstår inte som revolt mot orättvisor, utan skapas och definieras inifrån, oavsett hur omvärlden ser ut. Det framgår av en ny avhandling från Uppsala universitet där svenska och indonesiska punkares syn på sig själva och samhället undersöks.

Hur uppstår en subkultur?

De unga söker sin plats i samhället. De vill höra till någon grupp och bli accepterade. De vill umgås med andra som tänker likadant. På detta sätt har det uppkommit olika ungdomskulturer.

Vad innebär en Delkultur?

Utgångspunkten är att den större sammanhängande helheten, kultur, kan delas upp i mindre delar, eller som Ulf Hannerz har uttryckt det: "Att säga att ett samhälle har delkulturer är att säga att medvetandet inte är likformigt fördelat där" (Hannerz 1982:58).

Vad är Samhällskultur?

Med kultur i ett samhälle menar man språk, beteendemönster, religion, klädsel, uppförande, seder och lagar. ... Här talar man om litteratur, musik, dans, formgivning, scenkonst m.m. Den kvalitativa kulturen är starkt präglad av samhällskulturen men den får också många inspirationsmoment från andra kulturer.

Vad bidrog till att ungdomskulturen växte fram?

Fick en central roll. Enligt Björn Horby (en annan känd historiker) så startade dock ungdomskulturen först efter andra världskriget, då ungdomarnas konsumtionsmöjligheter ökade. Horby hävdar att levnadsstandarden och fritiden ökade snabbt i Sverige under 50-talet för de flesta människor.

Relaterade inlägg: