Hur ska en kondom användas för att ge ett bra skydd mot könssjukdomar?

Innehållsförteckning

Hur ska en kondom användas för att ge ett bra skydd mot könssjukdomar?

Hur ska en kondom användas för att ge ett bra skydd mot könssjukdomar?

Några könssjukdomar kan du också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker. Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den är på eller i under hela samlaget.

Hur bra funkar kondomer?

Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar. Kondomen är en mycket tunn gummi- eller plasthylsa som rullas på en styv penis. Den slutna änden är antingen rundad eller har en liten behållare för sperman. En del kondomer är behandlade med glidmedel.

Vad ska man köpa för kondomer?

Det är bredden som avgör hur kondomen sitter på, eftersom det har med omkretsen på penis att göra. Med "standardkondom" menas oftast 53 mm i bredd, som till exempel RFSU:s kondom Profil. Men det betyder inte att en kondom med 53 mm i bredd passar alla. Bredden på kondomer varierar mellan ungefär 45 – 69 mm.

Vad gör man med en kondom?

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag.

Vilka könssjukdomar kan du inte skydda dig mot med hjälp av kondom?

Om man använder kondom under hela samlaget, och kondomen inte går sönder, är det ett säkert skydd. Man kan bli smittad med herpes eller kondylom utanför det område som täcks av kondomen.

Får ej på kondom?

"Den sitter inte kvar" Det är obekvämt på ett annat sätt. Kondom som ska ge trygghet skapar istället oro. Tips: Dra kondomen över ena eller båda pungkulorna. Det krävs lite träning men när tekniken sitter, sitter också kondomen säkert och man slipper noja.

Har Apoteket kondomer?

RFSU Kondomer – en kondom som endast säljs på apotek. RFSU Kondomer är profilerade och glidmedelsbehandlade. De har en transparent och slät yta och är tillverkade i latex (naturgummi). RFSU Kondomer säljs i 20-pack.

Vad händer om en kondom är för gammal?

Suss Åhman, sexualterapeut och socialpsykolog, svarar: När kondomer blir gamla blir de sköra och går lättare sönder. Man ska alltså inte lita på gamla kondomer, och det är därför de har ett bäst före-datum.

Var kan man få tag på gratis kondomer?

På alla våra ungdomsmottagningar kan ni få gratis kondomer och information om hur de skiljer sig åt. Kondomer kan ni också köpa på bland annat apotek, i matbutiker, kiosker och på nätet. Välkommen in att hämta ditt skydd för säkert sex!

Vart kan man få tag i kondomer?

Kontakta den ungdomsmottagning du vill gå till. Fråga hur de delar ut kondomer när de inte har drop-in. Då får du veta hur du ska göra för att dem. Du kan också köpa kondomer, det finns på bland annat apotek, i matbutiker, kiosker och på nätet.

Relaterade inlägg: