Vad räknas som psykiskt sjuk?

Innehållsförteckning

Vad räknas som psykiskt sjuk?

Vad räknas som psykiskt sjuk?

Psykiska sjukdomar och syndrom kan debutera när som helst under livet. Det kan handla om depression, ångestsyndrom, utmattningssyndrom, skadligt bruk och beroende av alkohol eller droger. Andra exempel är bipolär sjukdom och psykossjukdomar.

Är ångest en psykisk sjukdom?

Är ångest en psykisk sjukdom? Till ångestsyndromen räknas traditionellt: paniksyndrom, agorafobi, social ångest eller social fobi, specifika fobier och generaliserat ångestsyndrom (GAD).

Vilken psykisk störning är vanligast i Finland?

Cirka en procent av alla människor insjuknar i schizofreni under sitt liv. Av befolkningen i Finland lider 0,5–1,5 procent av schizofreni, det vill säga 55 000–65 000 personer.

Var går gränsen för psykisk sjukdom?

Med psykiska besvär menas lättare symtom som exempelvis oro, ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter, men som inte är så omfattande att det går att ställa en diagnos. Ibland kan detta vara normala reaktioner på en påfrestande livssituation och utmaningen för sjukvården är att dra gränsen mellan friskt och sjukt.

Hur känns ångest i huvudet?

Lindrigare ångest kan kännas som en oro, rastlöshet, eller en känsla av overklighet, som att befinna sig i ”en bubbla”. Stark ångest kan kännas mer i kroppen. Då kan det kännas som att du får svårt att andas, känner ett tryck över bröstet eller får hjärtklappning.

Relaterade inlägg: