Vad finns det för arter av möss i Sverige?

Innehållsförteckning

Vad finns det för arter av möss i Sverige?

Vad finns det för arter av möss i Sverige?

Det finns hundratals olika typer av möss i Sverige, men ett mindre antal anses vara skadedjur, som kan utgöra ett hot mot hem och företag. De tre vanligaste mössen som anses vara skadedjur och som du kan stöta på är husmusen, den större och mindre skogsmusen.

Hur ser husmusen ut?

En husmus är ca 9 cm lång och med en lika lång svans. Musens rygg är gråbrun som ofta skiftar i gulbrun medan buken är gråvit eller gul. Den har små ögon och öron. Husmusens spillning är ca 6 mm lång och spetsigare än skogsmusens.

Hur stor är en husmus?

Husmusen finns i hela landet. Kroppen är 7-10 cm och svansen är lika lång. Den väger 15-25 g. De är vanligare i övre Norrland där det inte finns några skogsmöss, än i södra och mellersta Sverige.

Hur stor kan en mus bli?

Husmöss och skogsmöss Husmusen blir 8-9 cm lång, exklusive svansen som är cirka 9 cm. Under ett år föder honan omkring 3–4 kullar med 4–8 ungar i varje. Den mindre skogsmusen blir ungefär 8–10 cm lång, medan den större blir 9–13 cm lång. Honorna föder upp till 4 kullar om 4–7 ungar per år.

Hur föds möss?

Per kull föds upp till 14 ungar. Hos husmusen varar dräktigheten 19 till 21 dagar. Ungarna är vid födelsen blinda och nakna. Pälsen utvecklas under de första tio dagarna och cirka 4 dagar senare öppnar de ögonen.

Vad äter Musar?

Skogsmusen lever helst i naturen men kan också söka sig in i våra hus för värme och föda. Husmusen är allätare men föredrar frukt, frön, gryn, mjöl, spannmål och spannmålsprodukter. Skogsmössen föredrar nötter, skott och knoppar, men kan även livnära sig på stearin och tvål.

Vad äter möss för växter?

Födan utgörs främst av växtdelar som frön, blad, rötter och stjälkar. Dessutom äter möss några insekter och andra ryggradslösa djur.

Relaterade inlägg: