Hur vet man om det är sommar eller vinterdäck?

Innehållsförteckning

Hur vet man om det är sommar eller vinterdäck?

Hur vet man om det är sommar eller vinterdäck?

Sommardäck är däcken du ska använda när det inte är vinterväglag. Vinterdäck är märkta med ”MS” (Mud and Snow) och finns i 2 varianter: Dubbdäck = bra grepp på snö och isigt underlag, sliter dock hårt på vägarna. Friktionsdäck = bra grepp på snö och lite sämre på is, sliter mindre på vägarna.

Vad gäller med vinterdäck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Varför är det viktigt att ha beteckningar på däcken?

Om däcket är märkt med 195/65 R16 så står den första siffran för däckets bredaste del i millimeter. Den andra siffran, som är 65 i exemplet står för höjden på ditt däck angett med procent av bredden. ... Står det M & S på ditt däck, så är det ett däck som utvecklats för vinterförhållanden. M & S står för Mud and Snow.

Hur ska vinterdäck vara märkta?

Däck som är märkta med M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow" och är särskilt framtagna för vinterkörning anses som vinterdäck på bilar med en totalvikt av högst 3 500 kg fram till och med 30 november 2024. ... Mönsterdjupet för vinterdäck på dessa fordon ska vara minst 3 millimeter.

Hur ser man skillnad på vinterdäck och sommardäck?

Sommardäck har en speciellt utvald gummiblandning som ger fantastiskt grepp och kontroll både på torra och våta vägar under varmare förhållanden. Vinterdäck ger ett mycket bra grepp på vägbanor som är täckta av snö och is, samt även på våta vägar vid kyla.

Är det lag på vinterdäck på lastbilar?

Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon.

Måste du ha dubbdäck på släpvagnen om du har dubbdäck på bilen vid vinterväglag?

Fordon med totalvikt över 3500 kg ska ha vinterdäck på samtliga axlar under perioden 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Om en släpvagn med en totalvikt på 3500 kg eller lägre dras av en bil som har totalvikt över 3500 kg och som har dubbade däck ska även däcken på släpvagnen vara dubbade.

Relaterade inlägg: