Vad lär man sig i Försvarsmakten?

Innehållsförteckning

Vad lär man sig i Försvarsmakten?

Vad lär man sig i Försvarsmakten?

Utbildningen inleds med en tre månader lång grundläggande militär utbildning som är lika för alla soldater. Du lär dig att lösa problem enskilt och tillsammans med din grupp, överleva i fält och grunderna till strid.

Vad får man göra på Gmu?

Under GMU får du erfarenheter du har nytta av resten av livet. Du blir tränad i att lösa svåra uppgifter på utsatt tid i samarbete med andra. Du får ta eget ansvar och blir en mästare på ordning och reda. GMU är början på en personlig resa där du kommer att öka din självinsikt och växa som människa.

Vad lär man sig under värnplikten?

I stridsutbildningen ingår en rad olika moment, du får bland annat lära dig att:

  • Använda och ta hand om ditt personliga vapen.
  • Öva på olika stridsmoment tillsammans med din grupp. ...
  • Öva i olika miljöer. ...
  • Skydda objekt eller platser. ...
  • Agera rätt om du utsätts för kemiska, biologiska, radioaktiva eller nukleära ämnen.

Vad gör man när man gör lumpen?

Den första delen utgörs av så kallad grundläggande militär utbildning (GMU) och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till 12 månader. Utöver grundutbildning omfattar värnplikten även repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring.

Hur kan man blir militär i Sverige?

Grundutbildningen är öppen att söka för alla som är svenska medborgare och som har fyllt 18 år. Läs mer om vilka behörighetskrav som finns när du ska söka in till grundutbildningen på sidan om Behörighetskrav. Observera att vissa befattningar kan ha mer specifika krav på exempelvis styrka, kondition, längd eller annat.

Måste man gå gymnasiet för att bli militär?

Den som i dag vill bli anställd som soldat eller sjöman måste ha godkända betyg från gymnasiet i ämnena matematik A, svenska A, engelska A och samhällskunskap A. Det är de enklare gymnasiekurserna och de krävs för att få göra den nya grundläggande militära utbildning (GMU) som ersatt värnplikten.

Varför ska man göra lumpen?

Många säger att lumpen gör unga människor till vuxna. Det viktigaste är att du har blivit självständig och lärt att ta hand om dig själv (om du inte kunde det sedan tidigare). Det är speciellt bra lärdom och erfarenhet om du ska plugga en bit bort från familj och vänner.

Relaterade inlägg: