Vad kan en utvecklingsstörning ha för orsaker?

Innehållsförteckning

Vad kan en utvecklingsstörning ha för orsaker?

Vad kan en utvecklingsstörning ha för orsaker?

Det finns många orsaker till utvecklingsstörning. Det kan vara en kromosomförändring, en fosterskada eller en annan skada man fick när man föddes. Olyckor och sjukdomar under uppväxtåren kan också genom skador orsaka utvecklingsstörning.

Hur visar sig lindrig utvecklingsstörning?

Det är vanligt med andra samtidigt förekommande kognitiva svårigheter hos individer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Dessa svårigheter berör ofta koncentration, motorik, språk/kommunikation, socialt samspel, syn och hörsel, och ger en tilläggsproblematik som behöver uppmärksammas.

Hur kan man hjälpa en person med utvecklingsstörning?

Men du kan behöva hjälp med vissa praktiska saker som till exempel att sköta din ekonomi. Du som har en måttlig intellektuell funktionsnedsättning kan behöva mer hjälp. Kanske behöver du hjälp med till exempel mat, kläder, tider och ekonomi.

Vad kan orsakar kromosomavvikelse?

Kromosomavvikelser är oftast medfödda och finns redan i det befruktade ägget och därmed i kroppens alla celler. Ibland uppstår avvikelsen först efter att det befruktade ägget delat sig några gånger. Då finns förändringen bara i en del av kroppens celler, så kallad kromosomal mosaicism.

Vad är måttlig utvecklingsstörning?

  • Måttlig utvecklingsstörning Personer med måttlig utvecklingsstörning är en stor och heterogen grupp. Det är relativt vanligt med ytterligare någon funktionsnedsättning. Det kan vara svårt att förstå och tolka socialt samspel, abstrakta sammanhang och uttryck. Tal används från enstaka ord till hela meningar.

Vad är lindrig utvecklingsstörning?

  • Lindrig utvecklingsstörning ger symtom i form av avvikelser i utvecklingen. Huvudsymtomet är svårigheter med det abstrakta/logiska tänkandet. Detta ger såväl påtagliga inlärningssvårigheter som brister i förmågan att självständigt klara anpassning i dagligt liv och verksamhet.

Hur kan man få diagnosen utvecklingsstörning?

  • För att kunna få diagnosen utvecklingsstörning måste man ha nedsatt intelligens och svårt att fungera i vardagen: praktiskt (till exempel hygien, städning, ekonomi) socialt (till exempel att umgås, bedöma andras pålitlighet) skolmässigt (till exempel läsning, skrivning och andra skolprestationer)

Vad är nivåer av utvecklingsstörning?

  • Diagnos och nivåer av utvecklingsstörning. För att kunna få diagnosen utvecklingsstörning måste man ha nedsatt intelligens och svårt att fungera i vardagen: skolmässigt (till exempel läsning, skrivning och andra skolprestationer) Dessutom måste detta ha uppstått under barndom- ungdomstiden.

Relaterade inlägg: