Vad ingår i Arktis?

Innehållsförteckning

Vad ingår i Arktis?

Vad ingår i Arktis?

Arktis är området som ligger runt Nordpolen. Arktiska oceanen ligger runt Nordpolen. Nordpolen ligger ungefär 700 kilometer från Grönland.

Vad finns på Nordpolen?

Till skillnad från Sydpolen som ligger på en kontinental landmassa, är Nordpolen belägen mitt i Norra ishavet i en region som är nästan permanent täckt av ständigt skiftande havsis. Havsområdet runt nordpolen och de kringliggande landmassorna kallas Arktis.

Vad är typiskt för tundran?

Typiskt för tundran är permafrosten – den eviga tjälen, fruset markvatten. Den når ett djup av cirka 1500 meter på de kallaste ställena. Sommartid smälter det översta skiktet av isen, några centimeter i norr och en meter eller mer i södra delen av tundran.

Vilka länder ingår i Arktis?

I Arktiska rådet ingår USA, Ryssland, Kanada, Sverige, Finland, Island, Norge, Danmark med Grönland och Färöarna. Utöver dessa stater ingår också sex organisationer som representerar arktiska ursprungsbefolkningar.

Vad går gränsen till Arktis?

Till Arktis räknas norra kusten av Sibirien, Rysslands europeiska kust, den nordligaste delen av Norge, större delen av Island, hela Grönland, de norra kusterna i Kanada och Alaska, samt Norra ishavet med öar.

Vad pratar man för språk på Nordpolen?

Från Vita havets östra stränder till Tajmyr lever ett antal grupper som talar samojediska språk vilka är besläktade med finska och samiska.

Vem var den förste att nå Nordpolen?

Robert Edwin Peary och Matthew Henson Peary och Henson inledde sin första expedition till Nordpolen 1906.

Relaterade inlägg: