Vilka fordon har krav på vinterdäck?

Innehållsförteckning

Vilka fordon har krav på vinterdäck?

Vilka fordon har krav på vinterdäck?

Från den 1 december-31 mars ska personbil klass I, personbil klass II, lätt lastbil, tung lastbil, tung buss och lätt buss samt släpvagnar som dras av sådana fordon, vid färd på väg vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när vinterväglag råder. Kraven gäller även utlandsregistrerade fordon.

Hur ser man att det är ett vinterdäck?

Godkända vinterdäck är märkta Ett godkänt vinterdäck är ett däck som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ”Mud and Snow” eller däck märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF). ... Ett däck kan vara märkt med MS utan att vara ett godkänt vinterdäck.

Vad ska man välja för vinterdäck?

Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö. Vinterdäcken är också olika utformade beroende på tillverkare.

Hur vet jag att jag har vinterdäck?

Friktionsdäck = vinterdäck utan dubbar Dubbdäck och friktionsdäck. Friktionsdäck är således odubbade vinterdäck. Friktionsdäcken är därmed avsedda för körning då det råder vinterväglag och gummiblandning och mönster liknar dubbdäckens – förutom då att friktionsdäcket saknar dubbar.

Vad menas med Nordiska vinterdäck?

Friktionsdäck är dubbfria vinterdäck och ett nordiskt friktionsdäck är helt enkelt ett vinterdäck utan dubbar framtaget för nordiskt vinterväglag. Däcktypen nordiskt friktionsdäck bygger på en lite mjukare gummiblandning än de friktionsdäck som används i resten av Europa.

Måste man ha vinterdäck på alla axlar?

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. ... Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel. Krav för fordon med en totalvikt över 3500kg. Kravet på vinterdäck gäller samtliga däck på fordon med totalvikt över 3500kg.

Vilken årstid är mest gynnsam att montera nya däck på din bil?

- Att det är säkrare att använda dessa däck på sommaren än på vintern. Att köra med ett däck med 4-5 mm mönsterdjup vintertid är betydlig farligare än att köra sommartid.

Hur ser man skillnad på däck?

Exempel: 195/65 R15. Den första siffran, 195, står för bredden på däckets bredaste del i millimeter. Andra siffran, 65, står för höjden på däcket angett i procent av bredden. Nästa siffra, 15, är fälgdiametern och R:et i dimensionsbeteckningen står för Radialdäck.

Vilka vinterdäck ska användas på bilar?

  • Vinterdäck som används på bilar och på släpvagnar till bilar med en totalvikt över 3 500 kilo ska: 1 vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller 2 vara märkta med POR (Professional Off Road) eller 3 vara dubbade

Vilken är bäst i test av vinterdäck?

  • Auto Motor & Sport: I årets test av dubbade vinterdäck i storleken 205/55-16 fick Nokian Hakkapeliitta 8 hela 9,6 poäng av 10 möjliga och blev därmed bäst i test. Tidningen menar att " detta däck är tryggt och säkert på vinterunderlag, men imponerar även på torr asfalt. ".

När ska ditt fordon ha vinterdäck?

  • Vinterdäck 1 december–31 mars. Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

När ska du köra utan vinterdäck?

  • Vinterdäck. Mellan 1 december-31 mars är det lagkrav att du har vinterdäck på bilen om det är vinterväglag. Men redan vid fem plusgrader förlorar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Förutom att det är en trafikfara att köra utan vinterdäck, innebär det även böter och förhöjd självrisk med 5 000 kronor på försäkringen.

Relaterade inlägg: