Vad hade Aten och Sparta gemensamt?

Vad hade Aten och Sparta gemensamt?

Vad hade Aten och Sparta gemensamt?

Två grekiska maktblock växte därmed fram med Sparta som ledare för den ena och Aten för det andra. De politiska motsättningarna mellan Aten och Sparta utmynnade senare i det peleponnesiska kriget (431-404 f.Kr) där Sparta till slut stod som segrare (se karta). Sparta blev därmed den dominerande stormakten i Grekland.

Vad är likheter mellan Sparta och Aten?

Aten hade vad man brukar kalla den första demokratin medan Sparta hade en mycket strikt och militärisk diktatur. Man kan diskutera hur demokratisk Atens demokrati egentligen var, endast männen hade makt.

Vilka likheter eller skillnader kan du se angående familjen i Aten Sparta och Rom?

Det som förenade alla dessa stadsstater var:

  • De hade ett gemensamt språk.
  • De hade en gemensam religion och lyssnade på samma sagor.
  • De hade gemensamma idrottstävlingar.

Vilka likheter och skillnader finns det mellan det antika Grekland och Romarriket?

Styret i det antika Grekland var samtida heterogent, dvs. olika stadsstater hade samtidigt olika styrelseskick. Rom bestod av ett samtida homogent styre, som dock över århundraden skiftade och kan delas in i tre olika styrelsesätt: monarkin (753-509 f.Kr.), republiken (509-27 f.Kr.)

Vilka likheter och skillnader finns det mellan det atenska och spartanska samhällena?

Aten är en kuststad, som ligger bredvid Medelhavet. Sparta ligger lite längre in i landet uppbyggt kring fyra byar. Aten var en stad där det var stor skillnad mellan atenarna, där var det en självklarhet att slavarna var helt utan rättigheter. I Sparta var alla personer lika mycket värda, fastän de också hade slavar.

Vad hade stadsstaterna gemensamt?

De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi.

Vad hette stadsstaten där Sparta var centrum?

Den moderna staden Sparta Dagens Sparta är den administrativa huvudstaden i prefekturen Lakonien. Det är en liten stad som ligger vid floden Eurotas. 2005 bodde där 15 500 människor. Staden är ett biskopssäte och kontrollerar stora delar av södra Peloponnesos handel.

Vilka likheter respektive skillnader finns mellan den grekiska och vår nuvarande demokrati?

Demokrati betyder att folket bestämmer. Men varken i nuvarande Sverige eller i det antika Grekland får hela folket rösta. I Sverige måste man vara över 18 år, i Grekland var det över 20 år och man.

Vilka skillnader och likheter finns mellan dessa två antika stadsstater?

Stadsstaterna Aten och Sparta var varandras politiska motsatser. I Aten utvecklades det för de fria medborgarna ett demokratiskt styrelseskick. Medan Sparta var en militärdiktatur där varje medborgare fostrades från barnsben till att bli militär och tjäna staten.

Relaterade inlägg: