Vad är menieres?

Innehållsförteckning

Vad är menieres?

Vad är menieres?

Ménières sjukdom eller syndrom är en inneröresjukdom. Sjukdomen är uppkallad efter den franske läkaren Prosper Ménière som beskrev sjukdomen redan 1861. Det finns uppskattningsvis 35 000 människor i Sverige som lider av Ménières sjukdom och cirka 4 000 nya patienter insjuknar i sjukdomen varje år.

Vad gör man om man har öroninflammation?

Det finns några saker som du kan pröva för att lindra symtomen.

  • Ha huvudet högt. Både barn och vuxna mår bättre av att hålla huvudet högt när de har ont i örat. ...
  • Nässprej gör det lättare att andas. Avsvällande näsdroppar och nässprej minskar nästäppa och kan göra det lättare att andas vid en förkylning. ...
  • Koksaltlösning.

Vad är örat gjort av?

Ytterörat består av öronmusslan och fungerar som en tratt som fångar upp ljudet genom att ljudvågorna leds in i hörselgången. Ljudet stöter på trumhinnan som fungerar som en barriär mellan ytterörat och de inre delarna av örat.

Vilka sjukdomar kan man få i örat?

Öron och balans

  • Hörselgångseksem. Hörselgångseksem är mycket vanliga. ...
  • Kristallsjuka – godartad lägesyrsel. Kristallsjuka, godartad lägesyrsel, är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat. ...
  • Ménières sjukdom. ...
  • Ont i örat. ...
  • Vaxpropp i örat. ...
  • Åksjuka. ...
  • Öroninflammation.

Är menieres farligt?

Ménières sjukdom är en sjukdom i innerörat som ger återkommande anfall av yrsel. Det är vanligt att dessutom få en varierande hörselnedsättning, tinnitus och tryckkänsla i ena örat. Behandlingen går bland annat ut på att motverka stress men det finns även läkemedel som kan hjälpa.

Kan man bota menieres?

De flesta patienter med Meniere har, som tur är, en ganska lugn sjukdom med måttliga hörselsymtom och glesa attacker och på sikt brukar sjukdomen av sig själv bli bättre. Sannolikt finns det många olika underliggande orsaker till Menieres sjukdom och då krävs det kanske många olika behandlingar.

Vad ska man göra om man har lock för örat?

Lock för örat brukar gå över om du blåser mot stängd näsa och mun, eller om du försöker svälja. Att blåsa med stängd näsa och mun kallas för att tryckutjämna. Det brukar också hjälpa att använda avsvällande nässprej eller allergimedicin. Använd inte receptfri avsvällande nässprej i mer än tio dagar i följd.

Vad är örat?

Hur hör du? Ditt öra hjälper oss att fånga in ljud. Ditt öra består av olika delar; ytterörat, mellanörat och innerörat som på olika sätt hjälper dig att höra ljuden i vår omgivning.

Finns i örat?

I mellanörat finns tre ben – hammaren, städet och stigbygeln – som tillsammans kallas hörselbenen. Dessa är kroppens minsta ben. Dessa tre små ben fungerar som en trumpinne som slår mot ett membran som kallas ovala fönstret. Detta membran förbinder mellanörat med det vätskefyllda innerörat.

Relaterade inlägg: