Hur många sorters potatis finns det?

Innehållsförteckning

Hur många sorters potatis finns det?

Hur många sorters potatis finns det?

Potatis är en av världens mest populära råvaror och det finns cirka 5.000 olika sorter runt om på jorden.

Vad är Delikatesspotatis?

Delikatessen Amandine Det här är en potatis som smakar som en primör året runt. Precis som färskpotatisen är den god att äta kokt med bara en klick smör till, eller som ett lyxigt tillbehör till helgmiddagen - den blir också god som helbakad i ugnen.

Är Amandine mjölig?

Potatis av alla sorter Svensk Potatis delas in i sorter efter säsong, men också efter fasthet, utseende och smak. Det finns hundratals sorter och vi tycker att alla är lika goda. Prova Amandine, som smakar som en primör året om. ... Förr menade man att mjölig potatis hörde till mos, och fast potatis till ugn.

Vad är färskpotatis för sort?

Amandine. En prisad färskpotatis är den populära franska delikatesspotatisen Amandine, som även blev vald 2011 till årets potatis. Den har ett tunt skal och formen är avlångt, köttet är fast och vitgult. Potatisen har en fin god smak och odlas oftast som färskpotatis.

Hur många olika sorters potatis finns det i Sverige?

Olika potatissorter I Sverige odlas det idag ett hundratal olika kvalitetssorter. Potatisodlare arbetar hela tiden med att utveckla nya sorter. Olika potatissorter har olika egenskaper, de kan vara tidiga eller sena, ha olika motståndskraft mot sjukdomar och olika avkastningsförmåga.

Hur många potatissorter finns det i Sverige?

Här bärgas nästan 80 procent av den svenska potatisskörden. Även i Gotlands- och Dalarnas län finns en betydande odling. Den totala matpotatisodlingen i Sverige omfattar 16 660 hektar och skörden år 2015 uppgick till 523 500 ton eller cirka 52 kilo per person. Idag odlas ett 100-tal potatissorter i Sverige.

Är mandelpotatis fast eller mjölig?

Mandelpotatis. Avlånga potatisar med kraftigt gul färg och mjölig konsistens (mandelpotatis från Norrland är fast i konsistensen). Bör kokas med skalet kvar eftersom den annars lätt kokar sönder.

Hur ser mjölig potatis ut?

Mjölig potatis har ett torrt och mjöligt kött som lätt faller sönder. King Edward med ett rödfläckigt skal och ett gulvitt kött är den vanligaste sorten. Mjöliga sorter är goda i pressad potatis, mos, soppor och gratänger.

Är Asterix fast eller mjölig?

Fast potatis har oftast en oval form och ett ljusgult till gult kött. Några vanliga sorter är Asterix, Bintje, Fakse, Folva, Jutlandia och Sava.

Vilka potatissorter är mjöliga?

Några mjöliga sorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron. Traditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos.

Var har potatisen sitt ursprung?

  • Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den "upptäcktes" i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Var finns potatisen i Sverige idag?

  • Men potatis är ändå en liten gröda i Sverige idag. De största odlingarna finns i Skåne följt av Hallands och Västra Götalands län. Potatisen odlas på 25 000 hektar vilket endast motsvarar en procent av landets totala brukarareal. Trots det är Sverige till 90 procent självförsörjande på potatis.

Vad betyder potatis på tyska?

  • På tyska kom potatis nämligen att heta "Grundbirnen" eller "Erdbirnen" vilket möjligen är ursprunget till dess svenska motsvarigheter. Tron på att man hade att göra med en sötpotatis gav den detta namn på de flesta platser.

Hur ska man odla potatis?

  • Så odlas potatis. Potatis sätts i rader med 50–70 cm radavstånd, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta. Jorden måste ha blivit tillräckligt varm innan man sätter potatis.

Relaterade inlägg: