Måste den ena maken försörja den andre?

Innehållsförteckning

Måste den ena maken försörja den andre?

Måste den ena maken försörja den andre?

Lagen säger att den som är gift har ansvar både för sig själv och den person han eller hon är gift med. Det gäller både att hjälpa varandra med arbete hemma och att dela på de pengar som familjen har. Om den ena maken till exempel är arbetslös måste den andra maken hjälpa till med pengar.

Vad regleras med föräldrabalken?

Föräldrabalken (1949:381), FB, bestämmer det rättsliga förhållandet mellan barn och föräldrar. Framför allt handlar föräldrabalken om barnets rättigheter och de skyldigheter som föräldrar har gentemot sina barn. I lagen regleras bland annat frågor om faderskap, adoption, vårdnad, umgänge och underhållsskyldighet.

Under vilka omständigheter kan tingsrätten döma till omedelbar äktenskapsskillnad utan betänketid?

Äktenskapsskillnad utan betänketid Tingsrätten kan döma till äktenskapsskillnad mellan er utan föregående betänketid om: Ingen av er har vårdnaden om och varaktigt bor tillsammans med eget barn under 16 år. Ni lever åtskilda sedan minst två år, oavsett om ni har barn under 16 år eller inte.

Får inte träffa mitt barn trots gemensam vårdnad?

Samarbetssamtalen är frivilliga, går det inte att träffa en överenskommelse återstår enbart att vända sig till domstol för att frågan om vårdnad prövad. Det du kan göra i din situation om ditt ex vägrar att samarbeta och låta dig träffa barnet, är att väcka talan om ensam vårdnad.

Vad ingår i bodelning mellan makar?

Det kan vara bostad, bohag, båt, bil, pengar på diverse konton o.s.v. Vid en eventuell bodelning ska allt giftorättsgods delas mellan makarna, 9 kap. 1 § ÄktB. Bodelningen görs med utgångspunkt i den egendom som makarna har den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, 9 kap 2 § ÄktB.

Vilka tillgångar ingår i bodelning?

Sammanfattningsvis innebär reglerna i äktenskapsbalken att makarnas giftorättsgods, det vill säga, all egendom som inte är enskild, ska ingå i bodelningen. Även egendom som en av makarna fört med sig in i äktenskapet sedan tidigare ska alltså ingå.

Relaterade inlägg: