Vad menade Freud med jaget?

Innehållsförteckning

Vad menade Freud med jaget?

Vad menade Freud med jaget?

Jaget, das Ich, betecknar den psykiska instans som medlar mellan detets krav på omedelbar driftstillfredsställelse och överjagets sociala normer.

Vilka är de två viktigaste drifterna som vi föds med Enligt Freud?

Därför kom Freud fram till att det bara finns två primära drifter som är varandras motsatser, libido och självbevarelsedrift – livsdrift och dödsdrift.

Hur visar sig det omedvetna?

Det omedvetna hos människan kan komma ut genom drömmar och symbolhandlingar. Man kan även komma till det omedvetna med hjälp av hypnos eller fri association, alltså att prata ut om sina problem med en annan person. I det omedvetna gömmer vi traumatiska händelser och låter inte inre tankar komma fram.

Vad menade Freud med att vi människor präglas av konflikter i det omedvetna och att detta visar sig på olika sätt?

Freud talade om det omedvetna, en inre psykisk kraft. ... I det omedvetna kan också motsatta tankar och känslor existera sida vid sida vilket ibland ger upphov till inre konflikter. Genom att bearbeta konflikterna utvecklas människan men allt för invecklade konflikter kan också orsaka sjukliga beteenden hos individen.

Vad menade Freud med att fobier ofta är symboliska?

Enligt Freud var fobier väldigt symboliska och att det personen är rädd för symboliserar en djupare och omedveten rädsla. Om personen får reda på vad den egentligen är rädd för kan rädslan (fobin) försvinna. Sublimering är ett mycket allmänt använt begrepp som kommer från psykoanalysen.

Relaterade inlägg: