Vad är det som är bra med att äta kött?

Innehållsförteckning

Vad är det som är bra med att äta kött?

Vad är det som är bra med att äta kött?

Gemensamt för kött, kyckling och ägg är att de är rika på protein. Kött och kyckling är också ofta källor till B-vitaminer och vissa mineraler som fosfor och selen. Nöt-, och viltkött innehåller även mycket järn. Näringsinnehållet i kött varierar mellan olika djur och vad de ätit.

Vilka vitaminer finns i fet kost?

  • Fettlösliga vitaminer finns oftast i fet kost så som fet fisk, oljor och mjölk. Du som äter en fettfri kost kan lättare få vitaminbrist. De vattenlösliga vitaminerna finns oftast i frukt och grönt. B-vitaminerna hittar du dock även i spannmål och kött. Fettlösliga vitaminer: A, D, E, K.

Vad är protein i kött?

  • Protein i kött. Protein i kött och andra animaliska livsmedel har hög kvalitet, det innebär att kroppen lätt kan ta upp det för att bygga nya celler. Den som äter vegetariskt får protein från växterna istället. Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor.

Vilka vitaminer innehåller vattenlösliga vitaminer?

  • De vattenlösliga vitaminerna finns oftast i frukt och grönt. B-vitaminerna hittar du dock även i spannmål och kött. Fettlösliga vitaminer: A, D, E, K. Vattenlösliga vitaminer: B, C.

Relaterade inlägg: