Vilka olika typer av hörapparater finns det?

Innehållsförteckning

Vilka olika typer av hörapparater finns det?

Vilka olika typer av hörapparater finns det?

När man talar om vilka hörapparater som finns brukar man skilja på olika typer och modeller. Det finns två stycken huvudgrupper och de är bakom-örat apparater (BÖ-Bakom Örat) och i-örat apparater (AIÖ-Allt I Örat)....

  • Hörapparater design.
  • Osynliga hörapparater.
  • Laddningsbara hörapparater.
  • Hörapparater med Bluetooth.

Hur mycket hjälper en hörapparat?

Hörapparat-tillverkare signalbehandlar ljudet på olika sätt vilket skapar en mängd olika ljudbilder i olika hörapparater. Trots detta finns det ingen hörapparat som fullt ut kan kompensera förlusten av hårceller i innerörat, hur sofistikerad den än är. En hörapparat är ett hjälpmedel, inte ett botemedel.

Hur sitter en hörapparat?

Det finns olika typer av hörapparater som sitter bakom örat. ... Andra hörapparater har en mycket tunn ljudslang som leder in ljudet i örat. Längst ut på slangen sitter en högtalare. Den kallas för extern hörtelefon och sitter placerad i hörselgången med hjälp av en liten plastpropp, en så kallad dome.

Är det skillnad på olika hörapparater?

Bortsett från modell av hörapparater (till exempel bakom-örat eller i-örat) så kan två hörapparater se likadana ut men ändå vara olika på insidan och ha olika målgrupper.

Var köper man hörapparat?

För den som har nedsatt hörsel finns det möjlighet att få en hörapparat förskriven som hjälpmedel. Ungefär 600 kronor betalar man själv, resten bekostar landstinget. Vill du ha den allra senaste tekniken eller vill att själva utprovningen ska gå fortare kan du välja att gå till en privatpraktiserande audionom.

Får man bidrag till hörapparat?

Hörselvården i landet ser väldigt olika ut – i en del län är hörapparaten gratis, i andra kostar den över tusen kronor. ... I grova drag kan man säga att det finns tre varianter av utprovning av hörapparater i landet. Utprovningen. Det vanligaste är att utprovning sker i landstingets regi.

Får man betala hörapparat själv?

I några regioner kan du en viss summa pengar som du själv kan köpa hörapparat eller andra hjälpmedel för. Det kallas att du får en rekvisition. Du kan också lägga till egna pengar och köpa en dyrare apparat än du annars skulle kunna .

Relaterade inlägg: