Var bor en örn?

Innehållsförteckning

Var bor en örn?

Var bor en örn?

Kungsörn (Aquila chrysaetos) är en rovfågel som tillhör familjen Accipitridae, och som förekommer på norra halvklotet i Eurasien, Nordamerika och delar av Afrika. Som hos många rovfåglar är honorna större än hanarna.

Hur lever havsörnen?

I Sverige har havsörnen sin utbredning längs hela Östersjökusten, vid syd- och mellansvenska sjöar och i Lappland. Det naturliga utbredningsområde i övriga världen är Europa och Asien, men fortfarande saknas havsörnen i flera länder i Sydeuropa och Mellanösten.

Vad äter örnen på vintern?

vintern, då tillgången på levande byten blir starkt begränsad och örnen i hög grad får kompensera detta med kadaver. En svensk undersökning som omfattar 4700 byten visade att havsörnar vid kusten utnyttjade ca 11 % fisk, 73 % fåglar och 16 % däggdjur (mest kadaver) under vintern.

Var finns Kungsörnen?

Kungsörnen är näst efter havsörnen den största rovfågeln i Skandinavien. I Sverige häckar den främst från mellersta landet och norrut, samt på Gotland. Globalt sett är kungsörnen inte sällsynt, utan förekommer över stora delar av norra halvklotet.

Relaterade inlägg: