Vad ska man ha för bromsvätska?

Innehållsförteckning

Vad ska man ha för bromsvätska?

Vad ska man ha för bromsvätska?

Var säker på att du köper rätt vätska. Bromsvätska klassificeras enligt sin kokpunkt. De flesta bilar använder DOT 4 eller DOT 5.1 bromsvätska men kolla vilken du behöver innan du gör bytet. Du kommer behöva höja bilen något med hjälp av en domkraft så att du kan komma åt varje broms individuellt.

Varför är bromsvätska hygroskopisk?

Den bromsvätska som används idag är hygroskopisk, vilket innebär att den hela tiden tar till sig lite vatten. Vattnet sänker kokpunkten och kan framkalla ett bromsbortfall. Historiskt sett har även andra, icke hygroskopiska, bromsvätskor använts. Lancia använde vegetabilisk olja på 50-talet.

Kan man fylla på bromsvätska själv?

Öppna bromsvätskebehållaren och tillsätt bromsvätska upp till den heldragna linjen. Sätt på locket på behållaren innan du börjar lufta bromsarna. Använd en domkraft och hissa upp bakhjulen. Man börjar alltid med ventilarna längs ifrån behållaren.

Vad händer om man inte byter bromsvätska?

Om bromsvätskan inte byts i tid så uppstår två problem. För det första sjunker kokpunkten och till slut är den nästan lika känslig för värme som vatten. Då räcker det med några hårda inbromsningar i följd för att vätskan ska börja koka, varvid pedalen går i botten.

Vad händer om man inte byter ut bromsvätska?

Bromsvätska drar åt sig fukt då den är hydroskopisk så det är därför det är viktigt att byta den regelbundet, minst vartannat år. När vätskan drar åt sig fukt och andra förorenade ämnen försämras bromsarna och kan inte göra sitt jobb.

Vad kostar det att byta bromsvätska?

Läs i din servicehandbok för att se vad som är det bästa för din bil. Men i allmänhet kostar byte av bromsvätska mellan 9 kronor, vilket innefattar vätska och en timme på verkstaden.

Hur byter man bromsvätska moped?

Den främre bromsvätske-behållaren sitter till höger på styret, vid gashandtaget. Locket sitter bara fast med 2 stycken stjärn-skruvar. Skruva upp dessa! Under locket sitter ett gummilager, som ska hålla tätt så att inte vätskan rinner ut när det bildas tryck.

Är bromsvätska brandfarligt?

Produkten kan brinna, men är inte brandfarlig. Irriterar ögonen och huden.

Är bromsvätska olja?

Oljan för uppdraget heter numera LHM och är grön för att inte förväxlas. På senare år har även traktorbranschen fått upp ögonen för nyttan med en bromsvätska som inte rostar sönder bromsarnas kolvar och cylindrar, och framför allt inte behöver bytas så ofta.

Relaterade inlägg: