Vad finns det för bergarter?

Innehållsförteckning

Vad finns det för bergarter?

Vad finns det för bergarter?

Bergart är ett fast oorganiskt ämne. Den definieras av de mineral som ingår, deras kemiska sammansättning, storlek och form (textur) samt på vilket sätt den har bildats. Man delar vanligen in bergarter i fyra olika huvudgrupper: magmatiska bergarter, metamorfa bergarter, sedimentära bergarter samt meteoriter.

Vad består Islands berggrund av?

Islands sönderbrutna berggrund är uppbyggd av basalt, tuff och yngre lager av lava. I söder är kusten flack, medan den annars ofta är brant och sönderskuren av fjordar samt omgiven av småöar. Inlandet är en högplatå med en del högre bergstoppar.

Hur bildas berggrunden?

Magmatisk berggrund En liten del av det smälta berget pressas upp tll ytan igen med hjälp av vulkaner. Lavan från vulkanerna stelnar när den kommer upp på den kalla jordytan, och magmatiskt berg bildas. Nytt berg som bildats när lavan stelnat börjar brytas ner till lera, sand och grus av väder och vind.

Vilken är den generella process som resulterar i att metamorfa bergarter kommer upp till jordytan?

Magma från manteln tränger upp i jordskorpan och stelnar till magmatiska bergarter på djupet eller når jordytan vid vulkanutbrott. Genom upplyftning och erosion blottas djupbergarterna vid ytan och kan eroderas. ... Dessa i sin tur omvandlas genom tryck och värme till metamorfa bergarter djupt nere i jordskorpan.

Vilken bergart är vanligast?

Den vanligaste berggrunden i vårt land är den som brukar kallas urberget. Detta har bildats under en tidrymd av två till tre miljarder år genom magmatiska, sedimentära och metamorfa processer. Främst består berggrunden i Sverige av olika typer av bergarterna gnejs och granit men variationen av bergarter är stor.

Relaterade inlägg: