På vilket sätt är strålning farligt?

Innehållsförteckning

På vilket sätt är strålning farligt?

På vilket sätt är strålning farligt?

Joniserande strålning är skadlig eftersom den har förmågan att direkt skada kroppens celler. Exempel på sådan strålning är röntgen och strålning från radioaktiva ämnen som används inom exempelvis kärnkraft.

Vad är infraröd strålning?

  • Infraröd strålning eller värmestrålning sänds ut från alla varma föremål, till exempel spisplattor, glödlampor och glödhärdar. I regnbågen nedan finns de färger som ögat kan uppfatta i det synliga ljuset. UV-strålning är en kortvågig strålning som ligger utanför vårt synfält.

Kan strålning behandla cancer?

  • Strålning kan behandla cancer, men också ge vissa besvärliga bieffekter. Trots detta är det många gånger värt besväret. Strålning står för nästan en tredjedel av all bot från cancer och många andra får en klart förbättrad framtidsutsikt med hjälp av strålbehandlingen.

Vad är ultraviolett strålning?

  • Ultraviolett strålning, även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Förledet ultra (latin för 'bortom') kommer av att UV-strålningen befinner sig bortom det mest kortvågiga violetta ljuset i ett spektrum.

Relaterade inlägg: