Vilka olika former finns det på galaxer?

Innehållsförteckning

Vilka olika former finns det på galaxer?

Vilka olika former finns det på galaxer?

Bland de normala kan man särskilja två ljusa huvudtyper, elliptiska galaxer (E) och skivgalaxer. Skivgalaxerna brukar indelas i linsformade galaxer (S0) och spiralgalaxer (S). Ungefär 1/5 av de ljusa galaxerna är av elliptisk typ och cirka 3/4 utgörs av skivgalaxer.

Hur föds galaxer?

Universum är gjort av ett ofattbart antal galaxer, som finns i alla former och storlekar! Alla galaxer, inklusive vår, bildas på liknande sätt. När stjärnor föds ur gasmoln och kosmiskt stoft, börjar de att dra till sig varandra och rotera runt en punkt i rymden – deras gemensamma massacentrum.

Vilka är de tre närmaste galaxerna?

Andromedagalaxen och Lilla magellanska molnet). Andromedagalaxen (NGC 224 eller M31) är en spiralgalax som ligger på ett avstånd av ca. 2,5 miljoner ljusår, och är den närmaste granngalaxen om man inte räknar in Vintergatans små satellitgalaxer. Andromedagalaxen har själv ett tiotal satellitgalaxer.

Hur har man upptäckt galaxer?

Galaxens historia: Det var inte förens i början av 1900 talet som man upptäckte att det fanns galaxer. Man trodde att de var nebulosor och såg ut som stora gasmoln. ... Det var Edwin Hubble som upptäckte den första galaxen som också är våran närmaste nämligen Andromedagalaxen då han upptäckte något som kallas cepheider.

Hur blir en galax till?

Man tror att det finns över 100 miljarder galaxer i Universum. Troligen bildas en galax av ett massivt moln av helium och väte, som dragits samman under inflytande av gravitation. Molnet roterar oftast långsamt och beroende på rotationen avgörs det vilken typ av galax som bildas.

Relaterade inlägg: